Räkmacka
Vår version av räkmacka med hemgjord majonnäs. Skulle det vara så att du inte vill göra din egen majonnäs kan du blanda ner en skvätt äppelcidervinäger i färdig majonnäs.
Eventuell majonnäs som blir över går bra att förvaras i kylskåpet.
2 mackor
Tid: 15 minuter + tid för att skala räkor
Majonnäs
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
5 dl matolja
salt
Macka
600 g färska räkor med skal
2 ägg
ca 8 skivor gurka
2 brödskivor t.ex. två stora tekakor
salladsblad
riven pepparrot
dillkvistar
2 citronklyftor
Majonnäs
Lägg äggulor, senap och äppelcidervinäger i en skål. Rör ihop. Tillsätt matoljan i en tunn stråle och vispa hela tiden med en handvisp eller elvisp. Majonnäsen är klar när den är tjock och man ser spåren av vispen i majonnässen.
Smaka av majonnäsen med salt. Ställ majonnäsen i kylen under tiden räkorna skalas.
Macka
Skala räkorna.
Koka äggen i 10 minuter för hårdkokta ägg. Kyl ned äggen för att avstanna kokningen, gärna i ett iskallt vattenbad.
Skiva gurkan.
Ta fram bröden. Klicka ut en liten klick majonnäs på mitten av bröden. Lägg på ett salladsblad på majonnäsklicken.
Klicka eller spritsa ut majonnäs på salladsbladet. Strö över valfri mängd riven pepparrot. Skiva äggen och fördela ut äggen på mackorna. Toppa mackorna med räkorna och placera ut gurkskivorna samt dillkvistarna. Lägg citronklyftan på sidan av räkmackan. Servera.
Senaste kommentarer