Risotto med sparris, hasselnötter och pilgrimsmusslor
4 portioner
Tillagningstid ca 45-60 minuter

Risotto
12 dl vatten
1/2 dl grönsaksfond
3.4 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 portioner arborioris
2 dl vitt vin
3 dl riven parmesan
20 g smör
1 kruka hackad bladpersilja
salt
peppar

Sparris
2 knippe grön sparris
1 msk olivolja
salt

Hasselnötter
1/2 dl hasselnötter

Pilgrimsmusslor
8 pilgrimsmusslor
3 msk rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta

Risotto
Koka upp vatten med grönsaksfonden, sänk värmen och låt buljongen sjuda. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en tjockbottnad gryta/kastrull med olivolja och fräs riset på hög temperatur i ca 2 minuter. Lägg i lök och vitlök, fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och låt vinet koka in. Sänk temperaturen och häll på 3 dl buljong och låta koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong åt gången. Rör ofta. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna i mitten lägg ner parmesanen, smöret, persiljan och smaka av med salt och peppar

Sparris
Skär bort den grova nedersta biten av sparrisen. Hetta upp en panna med olivolja och fräs i ca 3-5 minuter till den fått färg. Salta och ställ åt sidan.

Hasselnötter
Rosta hasselnötterna i en torr panna i några minuter till skalet börjar släppa. Lägg dem sedan på en kökshandduk, vik över och gnugga bort skalet. Hacka sedan i mindre bitar.

Pilgrimsmusslor
Skala och finhacka vitlöken och blanda det med smöret. Hetta upp en panna. När pannan är varm lägg i smöret och låt smälta. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smöret 1 minut per sida. Lägg pilgrimsmusslorna på en tallrik och häll över smöret.

Servera risotton med sparris, rostade hasselnötter och pilgrimsmusslor.

css.php