Risotto med tomat och chorizo
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

10 dl hönsbuljong (2 buljongtärningar + vatten)
4 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 port arborioris
1 tsk hackad färsk timjan
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater (400 g)
1 citron
2 dl riven parmesan
20 g smör
salt
peppar
1 näve hackad persilja
300 g chorizo
olivolja

Koka upp buljongen och låt sjuda. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en tjockbottnad gryta/kastrull med olivolja och fräs riset på hög temperatur i ca 2 minuter, lägg i löken och fräs ytterligare 2 minuter.
Häll i vitt vin och låt vinet koka in. Sänk till medeltemperatur och häll på 3 dl buljong och låt koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong åt gången. Rör ofta. Häll på körsbärstomaterna och låt koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna i mitten. Riv zest från citronen och tillsätt i risotton. Smaka sedan av med salt och peppar. Vänd ner riven parmesan, smör och hackad persilja.
Skär chorizon i mindre bitar och hetta upp en panna med olivolja. Fräs chorizon i några minuter. Toppa risotton med chorizo och servera.

css.php