Saffransmums
En juligare varaint på fikafavoriten kärleksmums. Där kakao byts ut mot saffran. Perfekt adventsfika.

Skriv ut

Saffransmums

Juligare variant på fikafavoriten kärleksmums där kakao byts ut mot saffran.
Måltid adventsfika, Fika, julfika
Kök jul, julbakning, julfika
Keyword adventsfika, adventsfika recept, kärleksmums med saffran, saffransmums, saffransmums i långpanna, saffransmums recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 12 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 4 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 ½ dl mjölk

Glasyr

  • 75 g smör
  • 5 dl florsocker
  • ½ dl färskpressad citronjuice (kan bytas ut mot vatten eller så kan man köra hälften vatten och hälften citron)

Topping

  • riven kokos (kan bytas ut mot t.ex. strössel eller frystorkade hallon)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  • Klä en ugnsplåt med ungefärlig mått 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  • Smält smöret. Ställ åt sidan.
  • Blanda samman vetemjöl och bakpulver i en bunke. Ställ åt sidan.
  • Lägg saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Mortla.
  • Vispa ägg, strösocker och saffran riktigt pösigt. Vispa minst 5 minuter. Konsistensen ska vara riktigt luftig och tjock.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smält smör och mjölk.
  • Vänd varsamt ihop smeten med en slickepott. Säg til latt vända noggrant så inga mjölfickor existerar i smeten.
  • Häll över smeten i ugnsformen.
  • Ställ kakan mitt i ugnen och grädda 20-30 minuter. Kakan är klar när inget fastnar på en provsticka.
    Exakt hur lång tid det tar att grädda kakan beror på ens ugn och hur effektfull den är. Rekommenderar att man tittar till kakan när 20 minuter gått. Stick ner en provsticka/tandpetare i kakan och känn efter.
  • Ta ut kakan och låt svalna.

Glasyr

  • När kakan svalnat gör glasyren.
  • Smält smöret. Blanda ner vaniljsocker, florsocker och citronjuice. Vispa ihop till en slät glasyr.
    Glasyren ska vara ganska tjock i konsistensen men den ska kunna gå att bre över kakan. Tillsätt mer citronjuice eller vatten om glasyren är allt för tjock.
  • Bre glasyren över kakan. Toppa kakan med riven kokos.
  • Låt glasyren stelna innan man skär i kakan.
css.php