Smördegsinbakad oxfilé med potatismos
4 portioner
tillagningstid ca 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

Inbakad oxfilé
4 bitar oxfilé, ca 2 cm tjocka
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
persilja
ädelost
4 smördegsplattor
1 ägg
12 st cocktailtomater
50 g smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet på båda sidor. Hetta upp en panna med smör. Tillsätt 2 skalade vitlöksklyftor i pannan och lägg sedan i köttet, ös smöret över köttet vid stekningen. Stek köttet tills det fått färg på båda sidor. Lyft ur pannan och låt köttet svalna något innan det är dags att linda i smördegsplattor. Lägg ut smördegsplattor på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut ädelost samt persilja i mitten på varje platta. Lägg sedan på köttet. Avsluta med ett lager ädelost och persilja. Vik in kanterna på smördegsplattan och slå in som ett paket. Pensla sedan smördegen med ett ägg. Blanda tomaterna med salt och olivolja och placera sedan tomaterna på samma plåt. Sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader för medium stekgrad, det tar ca 20 minuter med varmluftsugn. Låt vila 5-10 minuter innan servering.

Potatismos
5 potatisar
50 g smör
40 g finriven parmesanost
1/2 dl Ärtskott
1 tsk lökpulver
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll ur vattnet i ett durkslag. Mosa potatisen med en stomp eller en potatispress. Lägg i smör, parmesanost och lökpulver, häll i grädden. Hacka ner ärtskotten i mindre bitar och smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med bearnaisesås och garnera med ärtskott.

css.php