Smörstekt långa med hasselbackspotatis och rödbetspuré
En festlig fiskrätt som passar perfekt när man vill lyxa till det på helgen eller varför inte till alla hjärtans dag eller till nyår.
Långa är en spännande och läcker fisk som ofta förknippas med lutfisk. Men den är faktiskt riktigt god att tillaga på andra sätt också. Med sin fasta konsistens och milda, torsk-liknande smak är den perfekt att steka i smör och servera med smakrika tillbehör. I detta recept kombineras långan med en len och smakrik rödbetspuré, hasselbackspotatis, brynt smör och rostade mandlar för en rätt som både är vacker och full av smak.


Smörstekt långa med hasselbackspotatis och rödbetspuré
En festlig fiskrätt som passar perfekt när man vill lyxa till det på helgen eller varför inte till alla hjärtans dag eller till nyår?Receptet är enkelt att justera till 4 portioner, bara dubbla mängden ingredienser. Du kan byta ut fisksorten långa mot en annan vit fisk som t.ex. torsk.
Servings 2 portioner
Ingredienser
Rödbetspuré
- 250 g rödbetor
- ½ dl creme fraiche
- salt
- svartpeppar
- riven färsk pepparrot efter smak
Hasselbackspotatis
- 6 st delikatesspotatis
- salt
- svartpeppar
- 50 g smör
- ströbröd
Rostade mandlar
- Valfri mängd mandlar
Brynt smör
- ca 25 g smör
Långa
- 300 g långa gärna med skinnet kvar, kan även bytas ut mot torskrygg
- salt
- olja och smör till stekning
Till servering
- machesallad
- riven färsk pepparrot
- citronzest
Instruktioner
Rödbetspuré
- Skala och dela rödbetorna.
- Koka rödbetorna tills de är mjuka.
- Sila av vattnet.
- Mixa rödbetorna med hjälp av stavmixer. Tillsätt creme fraiche och mixa till en slät konsistens. Tips: rödbetorna kan också mixas i en blender för ännu slätare konsistens. För att mixningen i blender ska gå bra kan man spara några msk av kokvattnet och använda det för att underlätta mixningen.
- Blanda ner riven pepparrot och smaka av med salt och peppar.
- Purén kan stå uder lock fram tills serveringen på låg värme. Rör om den lite då och då. Alternativet att värma på den strax innan servering.
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala potatis.
- Skär tunna skivor, men inte helt igenom potatisen. Använd gärna en träslev så ligger potatisen stadigt och förhindrar att man skär igenom av misstag.
- Lägg potatisen på ugnsplåt. Strö över salt och peppar. Lägg över en smörklick på varje potatisen.
- Ställ mitt i ugnen i ca 40 minuter. Smält resterande smöret.
- Ta ut potatisen ur ugnen efter 15 minuter. Pensla med smör och ställ in i ugnen igen.
- Efter ytterligare 15 minuter ta ut potatisen och pensla med smör och strö över ströbröd. Ställ potatisen in i ugnen resterande tid tills de fått fin färg och är klara. Notis: eventuellt smör som blir över spar det till det brynta smöret.
- Håll potatisen varm genom att den får stå i ugnen på eftervärme. Man kan täcka potatisen med folie för att den inte ska få för mörk färg.
Rostade mandlar
- Hacka mandlarna.
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Ställ åt sidan.
Brynt smör
- Använd gärna smöret som eventuellt blev över från hasselbackspotatisen. Lägg till mer smör i kastrullen.
- Smält smöret på hög värme. Fortsätt värma smöret tills de fått en gyllene för och doftar nötigt. Vispa smöret under tiden det bryns.
- Ställ smöret åt sidan. Är kastrullen riktigt varm kan man hälla över smöret i en ny kastrull eller kyla kastrullen det bryntes i snabbt med hjälp av vattenbad. Detta för att förhindra att smöret blir för brynt och bränns.
Smörstekt långa
- Dela fisken i lagom stora bitar.
- Torka av fisken med hushållspapper.
- Salta fisken.
- Hetta upp en stekpanna med olja.
- Börja steka fisken med skinnsidan nedåt i ca 2 minuter på hög värme.
- Vänd på fisken och lägg rejäl klick smör i stekpannan. Ös fisken med smöret under tiden du steker fisken i ca 2 minuter.
- Sänk temperaturen till låg temperatur t.ex. 1 eller 2:ans funktion på en spis med 10 steg. Lägg på. ett lock över stekpannan och låt fisken gå klart. Fisken är klar när innertemperaturen är 48-50 grader.
- Servera den smörstekta långan med hasselbackspotatis, rödbetspuré, brynt smör, rostade mandlar, machesallad, riven färsk pepparrot och citronzest.
Senaste kommentarer