Stekt kyckling med pumpapuré, fänkål- och päronsallad och en god sås
Detta recept är i samarbete med Lönneberga och Smakbox
4 portioner
Tillagningstid ca 60 minuter

Kyckling
4 st minutfilé av kyckling från Lönneberga
salt
peppar
olja och smör till stekning
2-3 vitlöksklyftor
en näve färsk timjan

Pumpapuré
500 g butternutpumpa
mjölk
grädde
salt
peppar

Fänkål- och päronsallad
1 fänkål
1 päron
olivolja
1/2 citron

Sås
1 schalottenlök
1 klick smör
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dragon
1 msk kycklingfond från knorr
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
salt
peppar

Palsternackschips
1 palsternacka
olivolja
salt

Tillbehör
valfri mängd valnötter
persilja till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att skala pumpan och skär den i mindre bitar. Lägg pumpan i en kastrull. Häll på med hälften mjölk och hälften grädde så det täcker pumpan. Koka upp och låt sedan sjuda tills pumpan mjuknat. Rör om då och då.

Under tiden som pumpan sjuder gör fänkål- och pärsonsallad och palsternackachips. Skala päronet och palsternackan. Hyvla fänkål, päron och palsternacka tunt med hjälp av en mandolin. Lägg fänkålen och päron i en skål, tillsätt olivolja och pressa över saft från en citron. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron. Ställ salladen åt sidan. Lägg den hyvlade palsternackan på en olivoljad plåt. Häll över lite olja över palsternackan och strö över salt. Ställ in plåten i ugnen tills palternackschipsen fått fin färg, ca 8 minuter.

När pumpan är mjuk, sila av pumpan från vätskan men spar vätskan. Mixa sedan pumpan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Späd purén till önskad konstens med vätskan. Mixa ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg över purén i en kastrull, håll den varm på spisen på en låg temperatur.

Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp en kastrull med en klick smör och fräs schalottenlök utan att den tar färg i någon minut. Tillsätt vitvinsvinäger, dragon, kycklingfond och hälften av vattnet. Koka upp. Tillsätt sedan créme fraiche och resterande vatten. Låt såsen sjuda i några minuter. Smaka sedan av med salt och peppar.

Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Hacka sedan i mindre bitar.

Strö över salt och peppar över kycklingen. Hetta upp en panna med olja och smör. Lägg i kycklingen i pannan och lägg även i vitlöksklyftor och timjan. Ös kycklingen med stekfettet under tiden den steks. Stek tills kycklingen är helt genomstekt.

Servera kycklingen med pumpauré, sås, fänkål- och päronsallad, palsternackachips, rostade valnötter och några persiljakvistar.


css.php