Stekt kyckling med pumpapuré, fänkål- och päronsallad och en god sås
En festlig rätt med kyckling. Passar perfekt när man vill lyxa till det med något festligt. Denna rätt fungerar även bra till nyår.
Stekt kyckling med pumpapuré, fänkål- och päronsallad och en god sås
Festlig kycklingrätt som passar perfekt när man vill lyxa till det. Tips för tillagningen av denna rätt: Börja med att göra palsternackschips, salladen, rostade nötter och såsen. Försök få igång purén när du är klar med t.ex chipsen, salladen och nötterna. Sist men inte minst stek kycklingen. Försök inte göra allt samtidigt annars är det enkelt att man blir överväldigad.
Servings 4 portioner
Ingredients
Kyckling
- 4 st minutfilé av kyckling
- salt
- svartpeppar
- olja och smör till stekning
- 2-3 st vitlöksklyftor
- 1 näve färsk timjan
Pumpapuré
- 500 g butternutpumpa
- mjölk (ingen specifik mängd se instruktionen)
- grädde (ingen specifik mängd se instruktionen)
- salt
- svartpeppar
Pasternackschips
- 1 st palsternacka
- olivolja
- salt
Fänkåls- och päronsallad
- 1 st fänkål
- 1 st päron
- olivolja
- ½ st citron
- salt
Sås
- 1 st schalottenlök
- 1 klick smör
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dragon
- 1 msk kycklingfond
- 2 dl vatten
- 2 dl creme fraiche
- salt
- svartpeppar
Rostade valnötter
- valfri mängd valnötter
Tillbehör till servering
- färsk persilja till garnering
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader. Så ungen hinner bli varm när palsternackschipsen ska in i ugnen.
Pumpapuré
- Dela på pumpan. Gröp ur kärnorna. Skala och skär i mindre bitar.
- Lägg pumpabitarna i en kastrull. Häll på med hälften mjölk och hälften grädde så det täcker pumpan.
- Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda tills pumpan mjuknat. Rör om då och då.
- När pumpan är mjuk, sila av pumpan från vätskan men spar vätskan.
- Mixa pumpan slät gärna med blender alternativt stavmixer. Späd purén till önskad konsistens med vätska. Mixa ihop.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg över purén i en kastrull, håll den varm på spisen på en låg temperatur.
Palsternackschips
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala palsternacka.
- Hyvla gärna med mandolin eller skär palsternacka i tunna bitar.
- Ta fram en ugnsplåt. Smörj in plåten med ett tunt lager av olivolja.
- Lägg på palsternackan och strö över salt.
- Ställ in i ugnen tills palsternackschipsen fått fin färg, ca 8 minuter.
Fänkål- och päronsallad
- Skala päron.
- Hyvla päron och fänkål tunt gärna med mandolin. Alternativt skär tunt.
- Lägg fänkålen och päron i en skål, tillsätt olivolja, salt och pressa över saft från en citron. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron. Ställ salladen åt sidan
Sås
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Hetta upp en kastrull med en klick smör och fräs schalottenlök utan att den tar färg i någon minut.
- Tillsätt vitvinsvinäger, dragon, kycklingfond och hälften av vattnet. Koka upp.
- Tillsätt sedan créme fraiche och resterande vatten. Låt såsen sjuda i några minuter. Smaka sedan av med salt och peppar.
Rostade valnötter
- Hacka valnötterna i mindre bitar.
- Rosta i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
Kyckling
- Strö över salt och peppar över kycklingen.
- Strö över salt och peppar över kycklingen.
- Lägg i kycklingen i pannan och lägg även i vitlöksklyftor och timjan. Ös kycklingen med stekfettet under tiden den steks. Stek tills kycklingen är helt genomstekt.
- Servera kycklingen med pumpauré, sås, fänkål- och päronsallad, palsternackachips, rostade valnötter och några persiljakvistar.
Senaste kommentarer