Tacopaj
En härlig köttfärspaj med tacosmak. Servera tillsammmans med gräddfil/creme fraiche, nachochips och sallad.

Print

Tacopaj

En härlig köttfärspaj med tacosmak. Servera tillsammmans med gräddfil/creme fraiche, nachochips och sallad.
Course matpaj
Cuisine matpaj
Keyword enkel tacopaj, godaste tacopajen, recept tacopaj, tacopaj, tacopaj enkel, tacopaj recept
Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepppar

Fyllning

  • olja eller smör till stekning
  • 500 g nötfärs
  • 1 påse tacokrydda
  • 2 dl creme fraiche med smak av paprika och chili
  • 1 burk valfri tacosalsa t.e.x chunky salasa
  • 1 dl vatten
  • 2 st tomater
  • 150 g riven ost

Instructions

Pajdeg

  • Blanda mjölet tillsammans med paprikapulver och cayennepeppar.
  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Fyllning

  • Hetta upp en panna med stekfett. Lägg i färsen. Stek färsen tills all vätska försvunnit och färsen får en fin brynt yta.
    Notis: Ha inte bråttom, låt färsen ta sin tid. Genom att steka färsen tills vätskan avdunstat och färsen blir brynt kommer ge en mer smakrikare färs. För brynt yta (maillardreaktionen) ger god smak.
  • Tillsätt tacokrydda och blanda samman.
  • Häll i salsaburken och blanda samman.
    Notis: Skaka gärna ur salsaburken med lite vatten så får du med all salsa.
  • Tillsätt creme fraiche och vatten. Koka upp och låt puttra i några minuter.
  • Skär tomater i skivor och ställ åt sidan.

Montering

  • Fyll pajskalet med tacofärsen. Fördela toamtskivor och avsluta med att strö över riven ost.
  • Ställ pajformen i ugnen i ca 30 minuter.
  • Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
css.php