Tiramisu i glas
I en klassiska tiramisun använder man sig av savoiardikex men vi valde istället att ta lotus biscoff kex eftersom det också blir gott. Ibland är det så att savoiardikex inte alltid finns i ens butik. Men Lotus kexen fungerar bra och är ett bra alternativ om man inte hittar eller orkar baka de klassiska tiramisukexen.
Tiramisu i glas
Detta är ingen klassisk tiramisu då vi i detta recept använder oss av lotus biscoff kex istället för de klassiska tiramisukexen savoiardikex. Av receptet kan man göra 4 större eller 6 st mindre portioner. Tiramisun behöver kylas i kylen i minst 4 timmar. Men den blir godare ju längre den står kylen. Har man god framförhållning får den gärna stå i kylen i 1 dygn innan servering.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 250 g mascarpone
- 2-3 msk amaretto eller rom
- 16-24 sr lotus biscoff kex (16 st för 4 portioner 24 för 6 portioner)
- ½ dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
- kakao, till pudring
Instruktioner
- Ta fram två bunkar/skålar. Dela upp äggulor och äggvitor i separata bunkar/skålar.
- Ta bunken med äggulorna och tillsätt 1/2 dl socker och vispa till en krämig konsistens med en elvisp. Tillsätt mascarpone och amaretto/rom och vispa ihop till en slät smet.
- Ta bunken med äggvitorna och vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sedan 1/2 dl socker lite i taget tills äggvitan får fasta toppar. Vänd ner äggvitesmeten i bunken med mascarponen till en jämn smet.
- Ta fram 4-6 serveringsglas.
- Fördela ett tunt lager av macarponesmeten i botten av serveringsglasen. Doppa snabbt kexen i det kalla kaffet och fördela i portionsglasen. Varva med kex mascarponesmet och avsluta med ett lager mascarponesmet.
- Ställ i kylen i minst 4 timmar men gärna över natten.
- Pudra över kakao precis innan servering.
Senaste kommentarer