Tomatpaj med pesto och mozzarella
4-6 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200/225 grader

Pajskal
75 g smör
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1/2 dl kvarg

Fyllning
350 g tomater, gärna olika färger
135 g pesto, gärna alla genovese
250 g mozzarella

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
salt
peppar
örtsalt

Pajskalet
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare. Häll i grahamsmjöl och vetemjöl och mixa till en grynig massa. Tillsätt kvarg och mixa till en slät deg. Ställ i kylen och låt vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord och lägg sedan över formen och tryck till kanterna. Skär av eventuellt överflöd på kanterna.
Nagga pajskalet och förgrädda på 200 grader i ca 12 minuter.
Höj sedan temperaturen till 225 grader.

Fyllning och äggstanning
Dela tomaterna. Lägg tomaterna på pajskalet. Riv mozzarella i bitar och fördela över tomaterna. Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölken och vispa ihop allt. Krydda med salt, peppar och örtsalt. Häll äggstanningen över pajen och toppa pajen med pesto. Ställ in pajen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg. Ta ut pajen och låt den stå i ca 20-30 minuter så den får sätta sig.

css.php