Torsk med krispigt täcke
Torsken täcks av en egen ströbrödsblandning som är kryddad med dill. Torsken blir härligt krispig och får fin smak från ströbrödsblandningen. Servera den här rätten tillsammans med kokt potatis, sås och grönsaker.

Skriv ut

Torsk med krispigt täcke

Torsk som täcks av ett krispigt täcke av egen ströbrödsblandning.
Måltid Middag, vardagsmat
Kök fisk och skaldjur, vardagsmat
Keyword enkelt torskrecept, torsk i ugn, torsk i ugn recept, torsk med krispigt täcke, torsk med krispigt täcke recept, torsk vardagsmat
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 6 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Eget ströbörd

  • 60 g brödskivor av ljust rostbröd t.ex. frasrost
  • 50 g smör
  • dill efter smak (färsk eller fryst)
  • salt
  • svartpeppar

Torsk

  • 6 portionsbitar av torsk
  • salt

Sås

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • citronsaft efter smak
  • dill efter smak (färsk eller fryst)
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • valfria grönsaker t.ex. riven morot och haricot vertes

Instruktioner

Eget ströbörd

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • När ugnen är varm lägg brödskivorna direkt på ugnsgallret. Rosta bröden tills de är rostade. Det tar ca 10-15 minuter. Ugnstiden beror på hur färsk brödet är. Är det färskt tar det längre tid eftersom färskt. bröd innehåller mer vätska än gammalt bröd. Brödet ska bli så torrt att det går att mixas till ett ströbörd i matberedare.
  • Mixa brödet till smulor i en matberedare. Man behöver inte mixa till super fint smul utan det kan vara olika stora smulor. Mixa ihop efter eget tycke.
  • Smält smöret. Blanda det smälta smöret med brödsmulorna. Tillsätt dill, salt och peppar.

Torsk

  • Sänk ugnstemperaturen till 180 grader.
  • Salta torsken. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Fördela ströbördsblandningen över torskbitarna.
  • Ställ i ugnen i ca 15 minuter. Tänk på att ugnstiden varierar på hur stora torskbitarna är. Använd gärna en termometer för bästa resultat. Torsken är klar vid en innertemperatur på 52 grader.

Sås

  • Blanda samman alla ingredienser i en skål. Smaka av.
  • Servera torsken med kokt potatis, grönsaker och sås.
css.php