Plankstek på ryggbiff och sötpotatismos
En lite annorlunda plankstek där vi har bytt ut det klassiska duschessemoset mot sötpotatismos.

Intresserad av fler planksteksrecept? Vi har ett gäng olika plankstekar här på vår hemsida med olika styckningsdetaljer och klassisk duchessemos. Klicka här för att se vårt utbud av planksteksrecept.

Skriv ut

Plankstek på ryggbiff och sötpotatismos

Lite annorlunda plankstek där vi ersatt duchessemoset med sötpotatismos.
Måltid helgmat, helgmiddag, Middag
Kök kött, plankstek
Keyword biffplankstek, plankstek, plankstek med ryggbiff, plankstek med sötpotatismos, plankstek recept, ryggbiff på planka
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 2 plankor
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 2 skivor ryggbiff
  • 2 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan
  • olja och smör till stekning

Sötpotatismos

  • 500 g sötpotatis
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • ½ tsk vitlökspulver
  • salt
  • svartpeppar

Baconlindad sparris med paprika

  • 4 st baconskivor
  • 4 st sparris
  • 1 st röd paprika

Hemgjord bearnaise även köpebea går bra

  • 150 g smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 4 st krossade vitpepparkorn
  • 2 tsk torkad dragon
  • 3 st äggulor
  • salt
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. 
  • Olja in plankorna och förvärm dem i några minuter innan upplägget.

Sötpotatismos

  • Skala sötpotatis och koka i lättsaltat vatten. Värm upp smöret och mjölken i en kastrull på sidan. 
  • Häll av vattnet och låt sötpotatisen ånga av.
  • Pressa sötpotatisen med en potatispress, häll i mjölkblandningen lite i taget, rör under tiden. Lägg i äggulorna och rör ihop. Krydda med vitlökspulver, smaka av med salt och peppar. Lägg på lock håll moset varmt på svag värme (1 eller 2 inställning på spisen).
  • Ställ plankrona in i ugnen för förvärmning.

Tillbehör

  • Skiva paprika i stavar. Linda bacon runt sparris och paprikastavar. Hetta upp en stekpanna och stek tills det fått fin färg. Ställ åt sidan.
  • Lägg sötpotatismoset i en spritspåse.
  • Ta ut plankorna ur ugnen. Spritsa moset längs med plankans kanter.
  • Ställ plankorna i ugnen i ca 10 minuter så att moset gratineras. När det återstår ca 5 minuter kvar lägg på baconlindade sparris och paprikan på plankorna.

Ryggbiff

  • Salta köttet (Salta köttet gärna ca 15 minuter innan det ska stekas, då hinner saltet dras in i köttet och ger god smak).
  • Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg köttet i pannan tillsammans med vitlök och örter. Stek köttet på högvärme tills det är brynt på steksidan ca 30 s – 1 minut. När du vänder på köttet lägg i en klick smör och börja ösa köttet med stekfettet. Stek 30 s – 1 minut. Krydda köttet med svartpeppar.
  • Ställ köttet åt sidan och låt vila något.
  • Ta ut plankorna och lägg på köttet på plankorna. Ställ in i ugnen tills köttet visar önskad temperatur. Använd gärna termometer. 50-52 grader för rare, 54-60 grader för medium och 60-68 grader för well done.

Bearnaisesås

  • Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten.
  • Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull.
  • Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.
  • Notis: Nästa steg kan man välja om man ill vispa ihop såsen över vattenbad eller direkt över spisplattan. Vattenbad rekommenderas för nybörjare medan är man van kan man göra den direkt över spisen. Det viktigast är att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Blir det för varmt kommer såsen spricka.
    För vattenbad: värm upp en kastrull med vatten. Vispa din sås i en rostfri bunke ovanför vattenbadet.
  • Ta kastrullen/skålen med vitvinsvinäger vätskan och ställ det över vattenbadet/spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. 
    Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka. 
  • Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smör i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.
    Notis: Upplevs såsen vara riktigt tjock och på väg att spricka kan man tillsätta några droppar vatten för att få en mer ritning konsistens. Under uppvärmningen avdunstar vatten från såsen och med att tillsätta någon droppe vatten när såsen upplevs för tjock kommer även förhindra såsen från att spricka.
  • Smaka av såsen med dragon, salt och svartpeppar.
  • Ta ut plankorna ur ugnen och servera med bearnaisen över eller i en skål på sidan.
css.php