Ägg benedict
Riktigt goda pocherade ägg, rökt skinka och egen hollandaisesås.

Print

Ägg Benedict

En riktigt god ägg benedict.
Course brunch, Frukost
Cuisine Amerikanskt, engelskt
Keyword ägg benedict, ägg benedict recept, brunch recept, brunchklassiker
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

Hollandaisesås

  • 2 st äggulor
  • 2 msk saft från citron
  • 1 msk vatten
  • 300 g rumstempererat smör skuret i tärningar
  • salt
  • cayennepeppar

Pocherat ägg

  • 4 st ägg
  • 1 ½ l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk ättiksprit (12%)

Till servering

  • 2 st engelska muffins eller 4 skivor valfritt bröd (recept på engelska muffins finns länkad nedan)
  • 4-8 skivor rökt skinka
  • hackad gräslök

Instructions

Hollandaisesås

  • Lägg äggulor, citronsaft, och vatten i en bunke.
  • Lägg bunken över ett vattenbad och vispa tills bladningen når en temperatur på 65 grader.
  • Vispa ner några smörkuber i taget tills de smält innan du tillsätter nya smörkuber. Återupprepa tills alla smörkuber är ner vispade.
  • Ta såsen från vattenbadet och smaka av med salt och cayennepeppar.
  • Häll gärna hollandaisen i en rengjord termos och förslut termosen. Ställ åt sidan.
    Genom att lägga såsen i termos kommer den hålla värme och inte spricka.

Pocherat ägg

  • Knäck äggen ner i en varsin skål.
    Använd gärna en sil för att sila bort den lösa vitan som annars blir en svans när du pocherar.
  • Koka upp vatten med salt och ättika.
  • När vattnet kokar stäng av plattan och gör en kraftig virvel med hjälp av en slev/sked. Sänk ner ett ägg i taget mitt i virveln. Pochera äggen i 3 minuter.
  • Lyft upp äggen med hjälp av en hålslev.

Servering

  • Dela på engelska muffins med hjälp av en gaffel. Rosta bröden i en brödrost.
  • Lägg ett lager av skinka på bröden, lägg på det pocherade ägget och häll över hollandaisesås. Toppa med gräslök och servera.

För recept på engelska muffins klicka på denna länk!

css.php