Ägg benedict
Riktigt goda pocherade ägg, rökt skinka och egen hollandaisesås.
Ägg Benedict
En riktigt god ägg benedict.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
Hollandaisesås
- 2 st äggulor
- 2 msk saft från citron
- 1 msk vatten
- 300 g rumstempererat smör skuret i tärningar
- salt
- cayennepeppar
Pocherat ägg
- 4 st ägg
- 1 ½ l vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk ättiksprit (12%)
Till servering
- 2 st engelska muffins eller 4 skivor valfritt bröd (recept på engelska muffins finns länkad nedan)
- 4-8 skivor rökt skinka
- hackad gräslök
Instruktioner
Hollandaisesås
- Lägg äggulor, citronsaft, och vatten i en bunke.
- Lägg bunken över ett vattenbad och vispa tills bladningen når en temperatur på 65 grader.
- Vispa ner några smörkuber i taget tills de smält innan du tillsätter nya smörkuber. Återupprepa tills alla smörkuber är ner vispade.
- Ta såsen från vattenbadet och smaka av med salt och cayennepeppar.
- Häll gärna hollandaisen i en rengjord termos och förslut termosen. Ställ åt sidan. Genom att lägga såsen i termos kommer den hålla värme och inte spricka.
Pocherat ägg
- Knäck äggen ner i en varsin skål.Använd gärna en sil för att sila bort den lösa vitan som annars blir en svans när du pocherar.
- Koka upp vatten med salt och ättika.
- När vattnet kokar stäng av plattan och gör en kraftig virvel med hjälp av en slev/sked. Sänk ner ett ägg i taget mitt i virveln. Pochera äggen i 3 minuter.
- Lyft upp äggen med hjälp av en hålslev.
Servering
- Dela på engelska muffins med hjälp av en gaffel. Rosta bröden i en brödrost.
- Lägg ett lager av skinka på bröden, lägg på det pocherade ägget och häll över hollandaisesås. Toppa med gräslök och servera.
Senaste kommentarer