Älggryta
4-5 portioner
Tillagningstid ca 2 h

600 g grytbitar av älg
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
2 msk viltfond
2 msk kinesisk soja
10 kryddpepparkorn
6 enbär
1 1/2 tsk torkad timjan
3 lagerblad
5 dl rött vin
200 g gula kantareller
salt
svartpeppar
grädde
smör till stekning
ev. maizena till redning

Skala och skär morötter, palsternacka och lök i bitar. Hetta upp en panna med smör och bryn grytbitarna i omgångar och ställ åt sidan. Hetta upp en gryta med smör och fräs morötter, palsternacka och lök i några minuter. Lägg ner grytbitarna och tillsätt fond, soja, kryddpeppar, enbär, timjan, lagerblad och häll på vinet. Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme.
Hetta upp en panna med smör och fräs kantarellerna i några minuter. Lägg sedan ner kantarellerna i grytan, smaka av med salt och peppar och låt grytan sjuda ytterligare i ca 30 minuter. Red eventuellt grytan med maizena för önskad konsistens.

Servera älggrytan med potatismos, kokt potatis, ris eller rotsaker i ugn.

css.php