Äppelkaka
Enkel äppelkaka i långpanna som blir riktigt saftig och god med smak av kanel. Den passar perfekt till fikat och räcker till många. Gott att servera tillsammans med vaniljsås, vaniljvisp eller vispgrädde.
För att uppnå bästa resultat. Tänk på att vispa ägg, socker och farinsocker riktigt länge, ca 5 minuter med elvisp så de blir riktigt fluffigt, krämigt och färgen ska bli ljusbeige.
Äppelkaka
En enkel äppelkaka som görs i långpanna.
Portioner 12 st bitar
Ingredienser
- 100 g smör
- 4 st ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl farinströ
- 3 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjölk
Topping
- 4-6 st äpplen beroende på storlek
- kanel efter smak
- brun farinsocker efter smak
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Klä en ugnplåt med ungefärlig storlek på 36×27 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker med hjälp av en elvisp. Notis: tänk på att vispa riktigt länge, ca 5 minuter. Konsistensen ska vara riktigt fluffig och krämig. Färgen ska bli ljusbeige.
- Sikta ner mjöl och bakpulver. Tillsätt smält smör, mjölk och havregryn.
- Vänd ihop till en slät smet med hjälp av slickepott. Notis: vänd ihop noggrant så inga mjölfickor finns kvar i smeten.
- Häll smeten på plåten.
- Kärna ur och skiva äpplen. Äpplena behöver inte skalas.
- Tryck lite lätt ner äppelskivorna i kakan med snittsidan nedåt.
- Strö över önskad mängd kanel och brun farinsocker. Notis: Det är skilland på farinströ och brun farinsocker. Till toppingen rekommenderar vi brun farinsocker som är "blötare" i konsistensen och säljs i platsförpackningen medan farinströ är "torrare" i konsistensen och säljs i förpackning gjord av papp. Det går även bra att strö med farinströ.
- Ställ kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Kontrollera att kakan är klar genom att använda en sticka. Smeten ska inte fastna på stickan.
- Låt kakan svalna.
- Skär kakan i rutor. Servera som den är eller tillsammans med t.ex. vaniljsås.
Senaste kommentarer