Äppelsmulpaj
Äppelpaj är verkligen en smulig höstfavorit. I en klassisk äppelpaj brukar man ha kanel och socker vilket denna också innehåller. Men den här smulpajen har också kryddats upp med malen muskot och malen nejlika för att förhöja höstens smaker ännu mer. Hela köket doftar ljuvligt under tiden man lagar den här pajen. Muskoten och nejlikan ger pajen en riktigt smakkick.
Äppelsmulpaj
Gott recept på äppelsmulpaj som smaksätts med kanel, socker, malen muskot och malen nejlika. Muskoten och nejlikan ger denna äppelpaj en smakkick. En riktig höstfavorit. Vi gillar att servera äppelpaj med rårörd vaniljsås.
Servings 6 portioner
Ingredients
- 6 st äpplen, valfri sort gärna svenska
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
- ¼ tsk malen muskot
- ¼ tsk malen nejlika
Smuldeg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 125 g kylskåpskallt smör
- 1 krm salt
Rårörd vaniljsås
- 2 st äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ½ dl vispgrädde
Instructions
- Sätt ugen på 225 grader över och undervärme.
- Smörj en pajform på ca 26 cm i diameter med smör.
- Skala äpplen. Kärna ur och skär i bitar/skivor. Eller skär runt kärnhuset och skär i bitar/skivor. Lägg äppelbitarna i en bunke. Blanda äppelbitarna med störocker, kanel, muskot och nejlika. Sprid ut i pajformen.
- I en bunke tillsätt smör, mjöl, socker och salt. nyp ihop till en smulig deg. Man kan också mixa ihop smuldegen i en matberedare.
- Toppa äppelbitarna med smuldeg med ett jämt lager.
- Ställ pajen mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Pajen ska få en gyllene färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Råröd vaniljsås
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig konsistens.
- Vispa grädden till en fast konsistens.
- Vänd ner äggvispet i grädden.
Senaste kommentarer