Apple pie pockets
Härliga äpplen inbakade i smördeg. Den här äppelpajen påminner om lite om McDonald’s äppelpaj. Det här är en enkel hemmavariant av McDonald’s äppelpaj.

Vilken äppelsort ska man välja?
Ta den äppelsorten du föredrar och gärna någon svensk sort.

Print

Apple pie pockets

Detta är en enkel hemma variant på McDonald's äppelpaj.
Detta recept går lika bra att göra endast med 1 rulle färsk smördeg. Av 1 rulle smördeg får man ut 4 st pajer. Gör man endast med 1 rulle smördeg kommer det bli äppelfyllning över. Fyllning som blir över kan man förvara i kylen och t.ex. använda som topping på havregrynsgröt. Om man inte vill få fyllning över gör då 8 st äppelpajer med 2 rullar av smördeg eller använda 2 st äpplen istället för 4 för 1 rulle smördeg.
Course Efterrätt, Fika
Cuisine efterrätt, efterrättspaj, fika
Keyword äppelpaj, äppelpaj med smördeg, äppelpaj recept, apple pie pockets recept, baka med smördeg, enkel äppelpaj, McDonald’s äppelpaj, McDonald’s äppelpaj hemma, smördeg fylld med äpple
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 8 st
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 4 st äpplen
  • 2 msk brun farinsocker
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • ½ st citron
  • 1 msk maizena utblandat med vatten
  • 2 rullar färsk smördeg
  • 1 st ägg

Topping

  • 1 msk strösocker
  • ½ msk malen kanel

Instructions

  • Skala äpplen. Skär i små tärningar.
  • Lägg äppelbitarna i en kastrull. Tillsätt brun farinsocker, strösocker och kanel. Pressa över citronsaft. Blanda samman och låt stå i ca 10 minuter.
  • Ställ kastrullen på spisen och koka upp. Sänk värmen till medeltemperatur och sjud äppelbitarna i ca 8-10 minuter tills de mjuknat. Rör om då och då. När äppelbitarna mjuknat tillsätt maizena utblandat med vatten och rör om tills fyllningen tjocknat och ta bort från plattan och ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
  • Skär 1 smördegsruller i 8 st lika stora rektanglar. Gör samma sak med den andra rullen smördeg. Till en äppelpaj behöver man ha 2 rektanglar av smördeg.
  • Placera hälften av smördegsrektanglarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Vispa upp ägget. Pensla hälften av rektanglarna med ägg längs med kanterna.
  • Fyll de penslade med äppelfyllning.
  • Lägg på lock. Ta en gaffel och pressa alla kanterna med gaffeln.
  • Pensla äppelpajerna med ägg. Ta en kniv och skär 3-4 snitt på varje äppelpaj.
  • Blanda samman strösocker och kanel och strö över äppelpajerna.
  • Ställ plåten mitt i ugnen tills äppelpajerna fått gyllene färg ca 20 minuter.
  • Ta ut och låt svalna något innan servering.
css.php