Ärtsoppa med fläsklägg
Det här är en riktigt god ärtsoppa med fläsklägg som både är billig och som det blir många portioner av.
Ärtsoppa är en rätt som kräver framförhållning och tid. Ärtorna ska blötläggas, soppan ska kokas länge och om man gör egen buljong kräver den här maträtten mer tid. Men det är det värt det.
Egen buljong
Vi köper rimmat fläsklägg minst 1,5 kg med ben och kokar en god fläskbuljong som ärtorna sedan kokas i. Smaken blir riktigt god och djupare jämfört med köpebuljong som buljongtärningar. Köttet spolar vi av först och lägger i en rymlig kastrull, gärna en som rymmer ca 5 liter. Häller på vatten tills köttet är täckt. Kokar upp och häller av det vattnet. Detta gör vi för att få bort skum och restprodukter.
Fyller på med nytt vatten tills köttet är täckt. Lägger i kryddorna och kokar upp och sänker värmen så buljongen endast sjuder. Att sjuda betyder att vätskan bubblar lite lätt under dess kokpunkt. Buljongen sjuder vi under lock i ca 3 timmar. Skumma av buljongen då och då.
Egentligen räcker det med att buljongen sjuder tills köttet lossnar enkelt från benet. För då är köttet klart. Men vi väljer att sjuda i 3 timmar för att få mer smak och djup på buljongen och köttet behåller ändå sin konsistens och smak eftersom buljongen bara sjuder lugnt och inte kokar.
När buljongen sjudit klart, skumma av plocka bort eventuellt gelatin som bildats på toppen av buljongytan. Plocka upp köttet och sila av buljongen. Nu är buljongen klart att användas. Buljong som blir över sparas i en tätsluten behållare och fryses in.
Vad betyder att skumma av?
Skumma av är inte alls svårt. Det man gör är att man tar en sked och för den snett utmed ytan så skummet på ytan åker ner i skeden. Lägger över skummet i en skål. Fortsätter att plocka bort skummet och när man är kart spola av skeden och skålen. Ställ åt sidan och återupprepa processen vid behov när nytt skum bildats.
Ska man ha salt i en buljong?
Rimmat fläsklägg är redan salt så under tillagningen av buljongen tillsätter vi inget salt. Dock när buljongen är klar kan man smaka av den och avgöra om du vill tillsätta salt. Det vi gör är att vi eventuellt tillsätter mer salt under tiden självaste ärtsoppan tillagas.
Ärtsoppan
Blötlägg ärtorna över natten fram tills nästa dag eller minst enligt förpackningens anvisning. Efter blötläggning koka ärtorna i fläskbuljongen. Till 500 g ärtor brukar vi använda 1,5 liter buljong. Då tycker vi soppan blir lagom tjock. Vill man ha mindre tjock ärtsoppa så ta mer buljong. Soppan kokar vi upp, sänker värmen så soppan endast sjuder. Kryddar med timjan, mejram och smakar av med salt och svartpeppar. Låt sjuda gärna under lock ca 1,5 timme. Soppan kan även sjuda ännu längre.
Lök till soppan?
Vill man tillsätta lök till soppan är det bara att göra det. När vi gör egen buljong som vi kokat med lök brukar vi skippa löken i självaste soppan. Men här väljer man själv hur man vill göra.
Ärtsoppa med fläsklägg
Ingredients
Buljong på fläsklägg
- 1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
- vatten
- 1 st gul lök
- 20 st kryddnejlikor
- ½ msk svartpepparkorn
- 4 st lagerblad
Ärtsoppa
- 500 g gula ärtor
- 1 ½ liter fläskbuljong
- 1 ½ tsk torkad timjan eller ½ kruka färsk timjan
- 1 ½ tsk torkad mejram
- salt
- svartpeppar
Till servering
- skånsk senap
- pannkakor med sylt och grädde
Instructions
- Skölj ärtorna och blötlägg dem i minst 12 timmar, gärna mer. Ju längre ärtorna får ligga i blöt, då behöver de inte kokas lika länge innan de blir mjuka.
Buljong
- Spola av köttet med kallt vatten. Lägg köttet i en rymlig kastrull. Häll på vatten tills det täcker köttet. Koka upp och häll av vattnet. Vattnet hälls av då det bildas mycket skum från köttet. På detta sätt får vi bort en del av skummet som annars skulle bildas under buljongkoket.
- Fyll på med nytt vatten tills det täcker köttet.
- Skala och dela löken i fyra bitar. Tryck in kryddnejlikor i löken och lägg i kastrullen. Tillsätt svartpepparkorn och lagerblad.
- Koka upp buljongen och sänk sedan värmen. Buljongen ska endast sjuda och inte koka. Sjud gärna buljongen i 3 timmar. Men buljongen är klar när köttet lossnar enkelt från benet. Skumma av buljongen under tiden.
- När buljongen är klar. Plocka upp köttet och ställ åt sidan. Sila av buljongen. Buljong som blir över kan man frysa in.
- Plocka bort köttet från benet och skär i mindre bitar. Förvara kallt under tiden ärtsoppan tillreds.
Ärtsoppa
- Efter blötläggningen. Sila av ärtorna och skölj noggrant.
- Lägg ärtorna i en gryta/kastrull och häll på 1 ½ liter av fläskbuljongen.
- Krydda soppan med timjan, mejram och smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt soppan sjuda i ca 1 ½ – 2 rimmar med lock på tills ärtorna mjuknat. Glöm inte att smaka av soppan under tiden och tillsätt eventuellt mer kryddor.
- När ärtorna mjuknat, mosa till dem med en potatisstöt eller slev. Blanda ner köttet från fläsklägget.
- Servera ärtsoppan tillsammans med senap och pannkakor med sylt och grädde.
Senaste kommentarer