Baconlindad kyckling med ädelost och duchesse
En god kycklingrätt som känns lyxig. Perfekt till middagsbjudningen och varför inte till nyår.

Print

Baconlindad kyckling med ädelost och duchesse

Härlig kycklingrätt som känns lyxig.
Course helgmiddag, Middag, nyårsmiddag
Cuisine helgmiddag, kyckling, nyår
Keyword baconlindad kyckling, baconlindad kyckling recept, baconlindad kycklingfilé, festlig kyckling, festlig kyckling recept, gott kycklingrecept, kyckling med duchesse
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Servings 2 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Kyckling

  • 2 st kycklingfilé
  • valfri mängd ädelost
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-4 st baconskivor

Duchesse

  • ca 500 g mjölig potatis
  • 2 st äggulor
  • 25 g smör
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 1 dl vatten
  • 1 tsk kycklingfond
  • ½ tsk torkad dragon
  • 1 ½ dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Instructions

Kyckling

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär ett snitt i kycklingfilen utan att skära igenom.
  • Fyll kycklingfiléerna med ädelost. Salta och peppar kycklingen. Linda kycklingfiléerna med en eller två baconskivor. 
  • Hetta upp en panna och stek kycklingen i ca 2 minuter per sida. 
  • Lägg över kycklingen på en ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Eller tills innertemperaturen är 72 grader.

Duchesse

  • Skala och koka potatisen.
  • Värm upp smöret och mjölken i en kastrull på sidan.
  • Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. 
  • Pressa potatisen med en potatispress, häll i mjölkblandningen lite i taget, rör under tiden. Lägg i äggulorna och rör ihop. Krydda med muskotnöt, smaka av med salt och peppar.
  • Lägg moset i en spritspåse och sprita ut potatistoppar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ställ plåten i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Sås

  • Gör gärna såsen i samma panna som kycklingen stekes i. 
  • Tillsätt vatten i pannan, gå i med kycklingfond och dragon. Häll i grädden och koka upp såsen.
  • Låt såsen sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera rätten gärna med en sallad.


css.php