Bibimbap med ryggbiff
2 portioner
Tillagningstid under 60 minuter
Sojamarinerad ryggbiff
200 g ryggbiff
1 1/2 msk kinesisk soja
2 tsk sesamolja
1 msk strösocker
1 tsk sambal oelek
Marinerad gurka med chili
1/4 gurka
1 risvinäger
1/2 krm salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk chiliflakes
Sojamarinerad shiitakesvamp
100 g shiitakesvamp
1 liten vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja
1/2 msk strösocker
1 tsk sesamolja
1 msk rapsolja till stekning
Sesammarinerade böngroddar och morot
100 g böngroddar
1 morot
2 tsk sesamolja
1/2 krm salt
2 tsk sesamfrön
1 liter kokande vatten
Tillbehör
2 portioner rundkornigt ris
2 ägg
olja till stekning av äggen
kimchi
sesamfrön
srirachasås
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Ryggbiff
Skiva ryggbiffen i tunna strimlor. Blanda soja, sesamolja, socker och sambal oelek i en skål. Lägg i ryggbiffen och blanda med marinaden. Låt stå en stund medan du förbereder resten.
Gurka
Skiva gurkan tunt, gärna med en mandolin. Blanda risvinäger, salt, socker och chiliflakes i en skål. Lägg i gurkan och blanda med marinaden. Ställ åt sidan och låt stå i minst 20 minuter.
Svamp
Skiva svampen i tunna skivor. Skala och riv vitlöken i en skål. Häll i soja, socker och sesamolja i skålen med vitlöken och blanda. Lägg sedan i svampen och blanda väl. Ställ åt sidan.
Böngroddar och morot
Koka upp vatten med en vattenkokare. Förbered en skål med iskallt vatten gärna med is i. Lägg böngroddar i en rymlig skål. Skala och grovriv moroten och lägg i skålen med böngroddarna. Häll det kokande vattnet över böngroddarna och moroten och häll genast bort vattnet och lägg böngroddarna och moroten i det iskalla vattnet för nedkylning. Sila av vattnet och låt rinna av. Blanda sedan groddarna och moroten med sesamolja, salt och sesamfrön i en skål. Ställ åt sidan.
Tillagning av ryggbiff, svamp och ägg
Stek ryggbiffen på hög värme i en stekpanna i några minuter.
Stek svampen i olja på hög värme i någon minut.
Stek äggen med solsidan upp på låg värme, gärna under lock.
Servering
Ta fram två djupa skålar. Lägg på ris i mitten. Lägg sedan ryggbiff, kimchi, svamp, gurka, böngroddar runt om riset. Lägg ägget i mitten av skålen. Strö över sesamfrön och servera eventuellt med srirachasås.
Senaste kommentarer