Blåbärskaka
En riktigt god blåbärskaka som är en typ av hybrid av kladdkaka och smuldegspaj.
Blåbärskaka
En blåbärskaka som är en typ av kladdkaka som toppas med smuldeg.
Portioner 8 bitar
Ingredienser
- 100 g smör
- 200 g vit choklad
- 3 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 ½ dl blåbär, använder du frysta bär, vänd runt dem i lite potatismjöl.
Smuldeg
- 50 g smör
- 1 dl havregryn
- 2 msk strösocker
- ½ dl vetemjöl
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och klä en form (24 cm) med löstagbara kanter med bakplåtspapper.(Genom att smörja botten med t.ex. olja eller smör fäster bakplåtspappret enklare och blir enklare att klippa i rätt storlek).
- Smält smöret. Ta från plattan och lägg ner vit choklad och rör om tills chokladen smält. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker i en bunke.
- Sikta ner vetemjöl och bakpulver.
- Tillsätt chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet.
- Blanda ner blåbären och fördela smeten i formen.
Smuldeg
- Skär smöret i bitar och lägg ner i en bunke.
- Tillsätt havregryn, socker och mjöl.
- Arbeta degen till en smuldeg. Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
- Fördela smuldegen över kakan.
- Ställ kakan i ugnen i ca 20 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna.
- Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde.
Senaste kommentarer