Blåbärskaka
En riktigt god blåbärskaka som är en typ av hybrid av kladdkaka och smuldegspaj.

Skriv ut

Blåbärskaka

En blåbärskaka som är en typ av kladdkaka som toppas med smuldeg.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter
Portioner 8 bitar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 3 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl blåbär, använder du frysta bär, vänd runt dem i lite potatismjöl.

Smuldeg

  • 50 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk strösocker
  • ½ dl vetemjöl

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj och klä en form (24 cm) med löstagbara kanter med bakplåtspapper.(Genom att smörja botten med t.ex. olja eller smör fäster bakplåtspappret enklare och blir enklare att klippa i rätt storlek).
  • Smält smöret. Ta från plattan och lägg ner vit choklad och rör om tills chokladen smält. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker i en bunke.
  • Sikta ner vetemjöl och bakpulver.
  • Tillsätt chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet.
  • Blanda ner blåbären och fördela smeten i formen.

Smuldeg

  • Skär smöret i bitar och lägg ner i en bunke.
  • Tillsätt havregryn, socker och mjöl.
  • Arbeta degen till en smuldeg. Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
  • Fördela smuldegen över kakan.
  • Ställ kakan i ugnen i ca 20 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna.
  • Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde.
css.php