Blåbärspaj
En av våra favoritpajer på sensommaren är blåbärspaj. Det bli ju bara så gott.
Den här enkla blåbärspajen med smuldeg är kryddad med kardemumma. Blåbär och kardemumma är en god kombination tycker vi.

Print

Blåbärspaj

Enkel blåbärspaj med smuldeg som är kryddad med kardemumma
Course Bakverk, Efterrätt
Cuisine Bakverk
Keyword baka med blåbär, blåbär och kardemumma, blåbärspaj, blåbärspaj med smuldeg
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

  • 500 g frysta blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg

  • 150 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Instructions

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda samman blåbär, socker och potatismjöl i en skål. Fördela blåbären i en pajform.

Smuldeg

  • Tärna smöret och lägg i en bunke.
  • Tillsätt mjöl, havregryn, socker och kardemumma och arbeta degen till en smuldeg.
    Om degen känns kladdig tillsätt lite mjöl i taget och fortsätt arbeta tills degen blir en smuldeg.
  • Strö över smuldegen över blåbären.
  • Ställ formen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. När ytan fått en fin gyllenne färg är pajen klar.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan servering.
  • Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
css.php