Böntacos på svarta bönor

Letar du efter en lättlagad, smakrik och färgstark rätt? Då är denna tortilla med svarta bönor, tomatsallad och avokadoröra något för dig! Den är full av fräscha smaker från lime, koriander och kryddiga bönor. Perfekt för en snabb middag eller varför inte som en del av en festlig middag?

Böntacos
Print

Svarta böntacos

Enkla och smakrika böntacos.
Receptet kan man enkelt anpassa för flera personer. Bra riktlinje ar att en tetra pack med svarta bönor räcker till 2-3 personer. Här hemma är vi 2 personer i hushållet och vi får ut ca 6 tacos gjorda på små tortilla bröd.
Avokadoröra och tomatsalladen är enkelt att anpassa också efter hur många som ska äta.
Måltid helgmiddag, Middag
Kök helgmat, helgmiddag, middag, vegetariskt
Keyword böntacos, enkla böntacos, svarta böntacos, tacos på svarta bönor, vegetarisk tacos
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Servings 6 tacos
Author Elina och Micke

Ingredienser

Tomatsallad

  • ca ½ ask små tomater t.ex. babyplommontomtaer eller körsbärstomater
  • ca ¼ bit rödlök
  • 1 bit röd chili efter smak
  • ½ st lime
  • salt
  • 1 näve färsk koriander (kan uteslutas)

Avokadoröra

  • 1-2 st mogen avokado (antalet beror på hur stora eller små avokadorna är samt hur mycket röra man vill göra)
  • ½ st lime
  • salt

Tortilla bröd

  • 6 st små tortilla bröd
  • smör till stekning

Svarta bönor

  • 1 tetrapaket svarta bönor
  • smör eller olja till stekning
  • spiskummin efter smak
  • smoked paprikapulver efter smak
  • vitlökspulver efter smak
  • salt
  • 1 skvätt vatten

Till servering

  • creme fraiche
  • koriander

Instruktioner

Tomatsallad

  • Skär tomaterna i mindre bitar.
  • Skala och hacka rödlök.
  • Finhacka chilin.
  • Blanda samman tomat, rödlök, chili i en skål. Pressa över limesaft och smaka av med salt.
  • Hacka koriander och blanda ner. Ställ åt sidan.

Avokadoröra

  • Gröp ur avokadon och mosa med gaffel.
  • Smaka av med lime och salt. Ställ åt sidan.

Tortilla bröd

  • Värm upp en stekpanna.
  • Stek tortilla bröden i smör tills de blir gyllene på bägge sidorna.
  • Lägg över de stekta bröden på en tallrik och täck med folie fram tills servering.

Svarta bönor

  • Skölj av bönorna och låt rinna av.
  • Hetta upp en stekpanna med smör.
  • Stek bönorna i va 1 minut.
  • Krydda bönorna med kryddorna efter smak. Låt steka ytterligare ca 2-3 minuter. Upplevs pannan lite torr tillsätt en liten skvätt vatten.
  • Servera bönorna med tortillabrödet, avokadoröra, tomatsallad, koriander och en klick creme fraiche
css.php