Burgundisk köttgryta på älg
6 portioner
Tillagningstid över 2 timmar

1 kg grytbitar av älg
smör till stekning
2 paket bacon
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
200 g champinjoner
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
1/2 kruka hackad färsk timjan
2 msk vetemjöl
1 /2 dl balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 dl vatten
3 1/2 dl rött vin
3 lagerblad
ca 190 g syltlök
1 kruka hackad persilja

Börja med att skära bacon i mindre bitar. Skala lök, vitlök och morot och hacka sedan i mindre bitar. Dela champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp en panna med smör och bryn köttet i omgångar och ställ åt sidan. Ta fram en rymlig gryta och fräs bacon, lök, vitlök och morot med en klick smör i några minuter. Lägg i champinjonerna och fräs ytterligare i några minuter. Tillsätt tomatpuré, timjan, salt och peppar och pudra över mjöl och blanda. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop. Tillsätt fond, vatten och rödvin och lägg i lagerbladen i grytan. Låt koka upp och lägg sedan i köttet och låt grytan sjuda med locket på i ca 1 1/2 – 2 timmar. Innan servering vänd ner syltlöken utan spad i grytan, strö över persilja och smaka eventuellt av med salt och peppar.

css.php