Chewy brownies
Vid framtagandet av det här receptet har vi haft matkemi i åtanken för att få fram det bästa resultatet att dessa brownies ska bli sådär sega och ha en riktigt härlig smak av choklad.
Längst ner i inlägget (under bilderna) finns beskrivning över några av de fenomen som äger rum när dessa brownies bakas om du vill lära dig mer om detta.

Receptet ger ca 24 bitar
Tid: över 60 minuter

30 g kakao
140 ml kokande vatten
60 g hackad osötad mörk choklad, minst 70% kakao eller mer
140 ml rapsolja
4 msk osaltat smör
2 hela ägg
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
500 g strösocker
250 g mjöl
3/4 tsk salt
170 g hackad choklad med kakaohalt på 50-60%

Börja med att placera ugnsgallret på den lägsta positionen i ugnen. Sätt ugnen på 180 grader.
Ta fram en ugnsplåt som är ca 33×23 eller 33×25 cm.
Täck sedan ugnsformen med aluminiumfolie ända upp till kanterna. Olja sedan in folien.

Lägg kakao i en värmetålig bunke. Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över kakaon och vispa med en ballongvisp tills kakaon löst upp i vattnet.
Tillsätt sedan den osötade chokladen och vispa tills chokladen smält.
Vispa sedan ner oljan och det osaltade smöret (smeten kan se skuren ut men det är ingen fara).
Tillsätt sedan ägg, äggulor och vaniljsocker och vispa tills smeten är jämn och fin.
Vispa sedan ner sockret och vispa tills sockret löst upp sig och smeten känns jämn och fin.

Ta fram en ny bunke/skål och tillsätt mjöl och salt och blanda samman.
Sikta sedan ner mjölblandningen i chokladsmeten och vänd i mjölblandningen med en slickepott till en jämn smet.
Vänd sedan ner resterande chokladen med en slickepott.

Fördela sedan smeten över ugnsplåten.
Ställ formen i ugnen i ca 30-35 minuter. Rotera formen efter halva tiden.
När 30 minuter gått, ta en tandpetare och stick ner den i mitten på kakan. Kakan är klar när några få kaksmulor fastnar på den.
Ta ut plåten ur ugnen och ställ på ett galler och låt svalna i ca 90 minuter. (Har du använt en glasform lyft ur kakan ur formen efter 10 minuter, detta för att glas håller värme längre än en vanlig ugnsplåt och kakan kommer då fortsätta att gräddas även om man tagit ut glasformen ur ugnen)
När 90 minuter gått, ta tag i foliet och lyft kakan och ställ på gallret utan plåt. Låt kakan vila ytterligare 60 minuter. (Viktigt att kakan får vila ordentligt innan den skärs upp, detta för att den ska uppnå rätt konsistens).
När 60 minuter gått, skär kakan i portionsbitar och lägg kakbitarna i en tätförsluten burk. Ät och njut.

Kakan håller ungefär 3 dagar i rumstemperatur.
Kakan går utmärkt att frysa in.

Fenomen
Alla förklaringar refereras till boken The science of good cooking. Master 50 simple concepts to enjoy a lifetime och sucess in the kitchen.
Vi har valt två fenomen som är viktiga för smaken och för konsistensen för detta recept på brownies.

Varför hälla hett vatten över kakao?
I det här receptet häller vi över hett vatten över kakao eftersom hett vatten bidrar till att kakaon får blomma ut. Vilket innebär att kakaon kommer att utveckla en mer djupare chokladsmak.

Varför både växtbaserad fett och smör?
Vi har tittat runt på nätet och sett att de flesta svenska recept på brownies innehåller endast smör som huvud fettet.
Vi har valt en större mängd rapsolja och mindre mängd smör. Eftersom för att uppnå en god seg textur på brownies spelar det roll vilket typ av fett man väljer samt mängderna av fett.
Fett kan delas in omättade och mättade fetter och det är här förståelsen på kemin och hur omättade och mättade fungerar kommer in.
För att kortfatta kemin så handlar det om de omättade och mättade fettets atomstruktur. Att omättad och mättat fett har olika atomstruktur kan ses genom att omättade fetter som t.ex. rapsolja är flytande i rumstemperatur medan mättat fett som smör håller en mer fast form i rumstemperatur. De olika strukturerna gör att de olika typerna av fett beter sig olika när man t.ex. bakar eller lagar mat.

Brownies endast gjorda på smör får en mer mjuk struktur. Medan brownies som görs på både omättade och mättat fett får en mer seg seg struktur med lite tuggmotstånd.


css.php