Chorizopaj med brieost
En härlig paj med chorizo och brieost. Ja, denna är riktigt god.

Print

Chorizopaj med brieost

En god paj som görs på färsk chorizo och brieost. En riktigt god paj med andra ord.
Course matpaj
Cuisine matpaj
Keyword chorizo och brieostpaj, god kryddig paj, paj med brieost, paj med brieost recept, paj med chorizo, paj med chorizokorv
Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Servings 6 bitar
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 300 g färsk chorizo
  • olja til stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • cocktailtomater/körsbärstomater, så det täcker pajformen
  • 150 g brieost

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm malen muskotnöt
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 2-3 dl riven ost

Instructions

Pajdeg

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Fyllning

  • Skala och hacka löken.
  • Snitta korven och plocka ur innehålet. Skär i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs löken tills den mjuknat. Tillsätt chorizokorven och stek i några minuter.
  • Tillsätt salt och peppar. Ställ åt sidan.
  • Skiva tomater och brieost.

Äggstanning

  • Vispa upp äggen i en bunke.
  • Vispa ner creme fraiche och mjölk.
  • Tillsätt timjan, oregano, muksotnöt, salt och peppar.

Montering

  • Fyll pajskalet med chorizofyllningen. Toppa med tomater och brieost.
  • Häll över äggstanningen och avsluta med att toppa med riven ost.
  • Ställ pajformen i ugnen i ca 30 minuter.
  • Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
css.php