Clementine chicken
Den här rätten påminner väldigt mycket om vårt recept på orange chicken. Skillanden är att i detta recept har vi bytt ut apelsinen mot clementin. Vi lovar denna rätt är lika god som orange chicken! Prova gärna 🙂

Print

Clementine chicken

Denna rätt påminner om orange chicken men där apelsinen har bytts ut om clementin.
Course Huvudrätt, kyckling
Cuisine asiatiskt, kyckling
Keyword clementin, clementin kyckling, clementine chicken, friterad kyckling recept
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 600 g kyckling

Panering

  • 1 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl majsstärkelse

Fritering

  • olja att fritera i

Sås

  • 2 dl saft från ca 3-4 st clementiner + zest från 1 clementin
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 msk hackad vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1-2 msk majsstärkelse + vatten
  • 20 g smör

Till servering

  • ris
  • sesamfrön
  • skivad salladslök

Instructions

Kyckling

  • Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.

Panering

  • Vispa upp ägget i en skål.
  • Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
  • Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.

Fritering

  • Hetta upp frityroljan till 180 grader.
  • Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper.
    Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis eller inte allt för många bitar åt gången i frityroljan. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.

Sås

  • Riv zesten från en clementin och ställ åt sidan.
  • Pressa ur 2 dl clementinsaft i en skål.
  • Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med clementinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
  • Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
  • Blanda majsstärkelse med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer majsstärkelse för ännu tjockare sås.
  • Tillsätt clementinzesten och blanda runt.
  • Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.

Servering

  • Servera med ris, sesamfrön och salladslök
css.php