Cowboysoppa
Letar du efter en rätt som både är enkel att laga, mättande och fylld av smak? Då är cowboysoppa något för dig!
Med sin bas av nötfärs, potatis, morötter och paprika är cowboysoppa får man en mättande soppa. Kryddningen med spiskummin, paprikapulver, oregano och en hint av cayennepeppar, ger soppan en härlig hetta och en djup smakprofil som värmer ända ner i tårna. Kidneybönor och majs tillför både textur och sötma, och om du vill ha extra krämighet kan du tillsätta lite grädde – men det är lika gott utan.
En av de bästa sakerna med cowboysoppa är att den är så flexibel. Har du grönsaker som ligger och väntar i kylen? Lägg i dem! Vill du ha en vegetarisk variant? Byt ut nötfärsen mot vegetariskt alternativ och använd grönsaksbuljong. Soppan går att anpassa precis som du vill.
Servera den med en klick creme fraiche, lite hackad persilja och ett gott bröd vid sidan. Det är den perfekta rätten för kalla kvällar, hungriga magar och middagar där alla samlas runt borde
Cowboysoppa
Ingredients
- 500 g nötfärs
- 1 msk olja till stekning
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 stora morötter
- 2 st röda paprikor (vilken färg som helts fungerar)
- 4 stora potatisar
- 3 msk tomatpuré
- ½ msk torkad oregano
- ½ msk paprikapulver
- ½ msk spiskummin
- cayennepeppar efter smak
- 2 st köttbuljongstärningar
- ca 12-15 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- 1 tetrapaket kidneybönor
- 1 burk (160 g) majs
- 1-2 dl grädde eller valfri mängd, går att utesluta också
Till servering
- hackad persilja (går att utesluta)
- creme fraiche eller gräddfil
Instructions
- Skala lök, vitlök, morötter och potatis.
- Hacka lök och vitlök.
- Skär morötter, paprika och potatis i bitar.
- Skölj kidneybönorna och ställ åt sidan.
- Hetta upp en rymlig gryta eller kastrull med olja.
- Lägg i färsen och stek tills all vätska dunstat bort.
- Tillsätt löken och stek tills löken mjuknat något.
- Tillsätt vitlöken och stek ytterligare några minuter.
- Tillsätt tomatpuré, blanda samman och låt steka 1-2 minuter.
- Krydda färsen med oregano, paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar. Stek 1-2 minuter.
- Lägg i morötter, paprika och smula över köttbuljongtärningar.
- Häll på 1 liter vatten till en början. Låt koka upp.
- Lägg potatisen i soppan och smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt soppan koka under lock.
- När potatisen börjat mjukna tillsätt kidneybönor och majs. Tillsätt eventuellt mera vatten om det behövs.
- Smaka av soppan eventuellt med mer kryddor och salt och peppar.
- Låt soppan koka under lock tills potatisen och morötterna är mjuka.
- Avsluta med att blanda ner grädde i soppan.
- Servera soppan med persilja, creme fraiche eller gräddfil och eventuellt en bit bröd.
Senaste kommentarer