Domino cheesecake
Mina favorit kakor från barndomen. Jag minns att jag älskade att äta dessa kakor när vi var i Finland på sommarlovet i princip varje år under min uppväxt. Kakorna som man endast då kunde få tag på i Finland. Men numera har de börjat dyka upp här i Sverige. Senast så köpte jag dessa kakor på min Ica Maxi som hade tagit in i ett parti. Dessutom går de även att beställa hem från Fazers nätbutik. Så idag är de enklare att få tag på jämfört med när jag var barn.
Kakaorna liknar Oreos så jag skulle kunna säga att detta är Finlands motsvarighet till Oreos. Domino kakor är goda att äta som de är men det går att använda dem till olika bakverk som denna goda och krämiga cheesecake som bakas utan ugn och behöver inte frysas in.
Till detta recept finns det även en youtubevideo som du hittar här nedan.



Domino Cheesecake
Ingredienser
Botten
- 1 paket (175 g) Klassiska Domino kakor
- 50 g smör
Fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 600 g naturell färskost
- 1 dl florsocker
- ½ paket Klassiska Domino kakor
Garnering
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ paket Klassiska Domino kakor
Instruktioner
Botten
- Ta fram en springform ca 22 cm. Smörj botten av springformen med smör. Placer ett bakplåtspapper i botten av springformen och forma till med hjälp av sax. Lämna gärna en bit av bakplåtspappret som spänns fast utanför springformen.
- Smält smöret.
- Lägg kexen i en matberedare och krossa till ett smul.
- Blanda kaksmulet med det smälta smöret.
- Häll ut smeten i formen och tryck ut till en jämn och kompakt botten med baksidan av en sked eller med hjälp av dina händer.
- Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
- Vispa grädde och vaniljsocker tills grädden får mjuka men fasta toppar.
- Tillsätt färskosten och vispa samman till en tjock och fast smet.
- Sikta ner florsocker med en finmaskig sil. Vänd endast florsockret med en slickepott till en slät smet. Vispa INTE ner florsockret. Bearbetas florsockret för hårt kommer det göra så att smeten blir rinnig vilket leder till en cheesecake som inte kommer hålla ihop. Om smeten blir för lös och inte vill stelna behöver cheesecake frysas in.
- Krossa kakorna till ett grovt smul med hjälp av kniv.
- Vänd ner kaksmulorna i fyllningen med hjälp av slickepott.
- Häll fyllningen i formen och bre ut till ett jämt lager.
- Ställ cheesecaken i kylen i minst 4 timmar innan servering men gärna över natten.
Garnering
- Vispa grädde med florsocker.
- Lägg grädden i en spritspåse.
- Spritsa ut gräddtoppar runt cheesecaken.
- Dela på dominokakorna och placera ut på cheesecaken.
Senaste kommentarer