Elinas födelsedagstårta 2021, Björktårta
Den här tårtan gjorde jag (Micke) till Elinas födelsedag (2021). Efter att tårtan var klar så insåg vi att den såg ut som en björk i färgen och mönstret, därav fick den namnet Björktårta.
Björktårta
Elinas födelsedagstårta(2021) som liknar en björkstam.Tårtbotten kan med fördel göras dagen innan och frysas. Det är också bra om fyllningar får vila i kylen minst 1 timme innan fyllning/spackling för att sätta sig ordentligt. När tårtan är fylld med sina fyllningar så bör även denna stå i kylen i minst 1 timme, detta för att tårtan skall sätta sig. Fram till detta steg kan med fördel göras dagen innan.
Servings 10 bitar
Ingredients
Tårtbotten
- 4 st ägg, rumsvarma
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning 1, passionsfruktmousse
- 3 dl vispgrädde
- 3 st passionsfrukter
- 1 st äggula
- 100 g vitchoklad
Fyllning 2, geishamousse
- 2 dl vispgrädde
- 2 st äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vatten
- 121 g geishachoklad (en hel gesiha chokladkaka)
Spackling, passionsfruktmousse
- 5 dl vispgrädde
- 3 st passionsfrukter
- 1 st äggula
- 100 g vitchoklad
Garnering
- färska jordgubbar
- 1 paket oreokakor
- citronmellis
Instructions
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader.Smörj en tårtform på 24 cm i diameter med löstagbara kanter. Bröa formen med ströbröd.
- Vispa ägg och socker länge tills det är riktigt pösigt/fluffigt.
- Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten och vänd ihop smeten försiktigt.
- Häll smeten i formen. Ställ i ugnen i ca 35 minuter. Tårtbotten är klar när inga smulor fastnar på en tandpetare. Låt svalna.
Fyllning 1, passionsfruktmousse
- Vispa grädden fluffigt men inte för hårt.
- Dela passionsfrukterna och pressa ur saften från passionsfrukterna med hjälp av en sil.
- Smält chokladen, gärna över ett vattenbad. Vispa äggulan lätt med en gaffel.
- Vänd ner äggulan och chokladen i grädden och vänd runt till en jämn smet.
- Tillsätt lite av passionsfruktsaften i taget ner i grädden och vänd ihop. Ställ moussen i kylen minst 1 timme.
Fyllning 2, geishamousse
- Vispa grädden fluffigt men inte för hårt
- Lägg äggulorna i en skål.
- Mät upp socker och vatten i en kastrull och värm tills allt socker har lösts upp. Häll sockervattnet i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning. Vispa till en jämn och fluffig konsistens.
- Smält geishachokladen över ett vattenbad. Vänd ner äggblandningen och den smälta geishan i grädden försiktigt till en jämn smet.
- Ställ moussen i kylen i minst 1 timme. Notera att moussen kan uppleveas som lös men genom att låta moussen vila minst 1 timme i kylen kommer den att stelna.
Tårtmontering
- Klä insidan av tårtformen med löstagbar kant med plastfolie.
- Skär tårtbotten i 3 skivor.
- Lägg tillbaka botten i formen och bred ut den ena fyllningen, lägg sedan på ett lager tårtbotten till och bred ut nästa fyllning. Lägg sedan på locket från tårtbotten och klä ovansidan med plastfolie.
- Låt tårtbotten stå i kylen med t.ex. en tallrik ovanpå i ca 1 timme för att tårtan skall sätta sig.
Spackling, passionsfruktmousse
- Till passionsfruktsmoussen som tårtan ska spacklas med ökas mängden grädde till 5 dl. Detta för att hela tårtan ska kunna täckas genom att spackla + spritsning. Tillvägagångsättet för att göra denna mousse är enligt beskrivningen för fyllning 1, passionsfrukt.
Garnering
- Spackla tårtan på sidorna och ett lager på toppen. Spritsa sedan ut resterande mousse på toppen av tårtan.
- Skär jordgubbarna i halvor och krossa oreokakorna.
- Garnera toppen av tårtan med jordgubbar och oreosmul. Garnera sidorna av tårtan med oreosmul med hjälp av en sked, tryck till lätt på sidorna för att oreosmulet ska fastna och sitta kvar.
- Garnera med några blad citronmeliss på toppen och servera.
Följa gärna oss på sociala medier!
Senaste kommentarer