Elinas jordgubbstårta ca 10-12 bitar
Ugnstemperatur 175 grader

Tårtbotten
Den här tårtbotten består av lika mängd ägg, socker och mjöl. Tillsätt även bakpulver och vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en bakform med löstagbara kanter ca 23-24 cm i diameter. Klä kanterna med bakplåtspapper. Bakplåtspappret ska förlänga formens kanter, se bild nedan.
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 5 ägg i ett av glasen. Fyll sedan det andra glaset med socker tills det är lika fyllt som glaset med äggen. Gör likadant med det tredje glaset och fyll på med vetemjöl. Tillsätt 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker i glaset med vetemjölet. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget och vänd med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt tårtbotten svalna helt och hållet innan den delas och fylls.
Tips är att frysa in tårtbotten en stund eller över natten när den svalnat helt. Då blir tårtbotten enklare att dela.

Fyllning, Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
3 msk maisstärkelse (maizena)
1 vaniljstång
2 äggulor

Blanda mjölk, vispgrädde, socker och majsstärkelse i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet och lägg det i kastrullen. Koka upp och koka på medeltemperatur i ett par minuter tills krämen tjocknat, viktigt att man vispar under hela koktiden så det inte bränner fast. Ta kastrullen från värmen och vispa i äggulorna. Häll sedan över vaniljkrämen i en skål och låt svalna över ett kallt vattenbad alternativt i kylen.

Fuktning
1/2 dl citronsaft
1/2 dl vatten
ev. 1 msk socker

Blanda samman citronsaft, vatten och eventuellt lite socker om det smakar för surt.

Jordgubbssylt till fyllning.

Montering och fyllning av tårtan
När vaniljkrämen svalnat är det dags att börja montera och fylla tårtan.

Börja med att dela tårtan i 3 delar. Montera gärna tårtan i en bakform med löstagbar kant. Placera botten biten av tårtan i bakformen. Fukta tårtbiten och bre sedan över ett generöst lager av jordgubbssylt. Bre sedan över hälften av vaniljkrämen på jordgubbssylten. Repetera i samma ordning för nästa bit av tårtbotten. Avsluta med ett lägga sista tårtbotten. Låt stå i kylen i minst 2 timmar eller över natten innan tårtan spacklas.

Medan tårtan står i kylen är det dags att göra jordgubbssås som tårtan ska toppas med samt färskostkrämen som tårtan ska spacklas med.

Jordgubbssås
200 g frysta jordgubbar
4 msk gelésocker multi

Lägg frysta jordgubbar i en kastrull. Koka upp jordgubbarna på medeltemperatur tills de lösts upp. Sila genom en trådsil eller finmaskig sil. Blanda ner gelésocker i jordgubbssåsen och låt sedan svalna i kylen.

Färskostkräm med vit choklad
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
500 g naturell färskost

Hacka chokladen i mindre bitar och smält sedan i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Ställ åt sidan. Vispa grädden lätt. Lägg i färskosten i grädden och vispa sedan ihop till en fluffig smet. Häll ner den smälta chokladen och vispa ytterligare tills smeten fått en jämn och fin konsistens. Ställ krämen i kylen i minst 30 minuter innan den spacklas på tårtan.

Jordgubbar till garnering av tårtan

Spackling och garnering av tårtan
När tårtan fått stå i kylen i minst 2 timmar med fyllningen är det nu dags att spackla och garnera tårtan.

Spackla eller spritsa tårtan med färskostkrämen. Häll på jordgubbssåsen och garnera med jordgubbar. Låt tårtan stå i kylen i minst 1 timme innan servering.


css.php