Knäckig äppelpaj

Det här receptet på äppelpaj är en riktig höstfavorit som sprider en underbar doft av kanel och kardemumma i hela hemmet. Pajen kombinerar sötma från farinsocker och en krispig topping med havre, vilket gör den både rustik och ljuvligt smakrik. Med ett lager saftiga äpplen och en knaprig, smörig täckning är denna paj perfekt att bjuda på under mörka höstkvällar. Servera den med vaniljsås, grädde eller en kula vaniljglass för en fulländad dessertupplevelse.

knäckig äppelpaj
Print

Enkel knäckig äppelpaj

Enkel härlig äppelpaj.
Course eferrätt, efterättspaj
Cuisine äppelrecept, efterrättspaj
Keyword äppelpaj, enkel knäckig äppelpaj, knäckig äppelpaj, knäckig äppelpaj recept
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Servings 1 paj
Author Elina och Micke

Ingredients

Äpplen

  • 600 g äpplen (medelstora äpplen)
  • 1 ½ msk brun farinströ (ven vanligt strösocker går bra)
  • ½ msk malen kanel
  • 1 ½ tsk malen kardemumma

Pajsmet

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • ½ dl ljus sirap

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. 
  • Skala och skär äpplen i bitar. 
  • Lägg äpplena i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma. 
  • Lägg äppelbitarna över i en pajform på 26 cm i diameter. 
  • Smält smöret. 
  • Tillsätt socker, mjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver, salt och sirap. 
  • Blanda samman till en jämn smet. 
  • Klicka smeten över äpplena. Bre ut lite lätt med en slickepott. 
  • Ställ pajformen mitt i ugnen i ca 35-45 minuter. Pajen ska bli gyllene. 
  • Ta ut pajen och låt svalna något.
  • Servera med vaniljsås, vaniljvisp, grädde eller vaniljglass. 
css.php