Knäckig äppelpaj
Det här receptet på äppelpaj är en riktig höstfavorit som sprider en underbar doft av kanel och kardemumma i hela hemmet. Pajen kombinerar sötma från farinsocker och en krispig topping med havre, vilket gör den både rustik och ljuvligt smakrik. Med ett lager saftiga äpplen och en knaprig, smörig täckning är denna paj perfekt att bjuda på under mörka höstkvällar. Servera den med vaniljsås, grädde eller en kula vaniljglass för en fulländad dessertupplevelse.
Enkel knäckig äppelpaj
Enkel härlig äppelpaj.
Servings 1 paj
Ingredients
Äpplen
- 600 g äpplen (medelstora äpplen)
- 1 ½ msk brun farinströ (ven vanligt strösocker går bra)
- ½ msk malen kanel
- 1 ½ tsk malen kardemumma
Pajsmet
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 2 ½ dl havregryn
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk bakpulver
- 1 krm salt
- ½ dl ljus sirap
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme.
- Skala och skär äpplen i bitar.
- Lägg äpplena i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma.
- Lägg äppelbitarna över i en pajform på 26 cm i diameter.
- Smält smöret.
- Tillsätt socker, mjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver, salt och sirap.
- Blanda samman till en jämn smet.
- Klicka smeten över äpplena. Bre ut lite lätt med en slickepott.
- Ställ pajformen mitt i ugnen i ca 35-45 minuter. Pajen ska bli gyllene.
- Ta ut pajen och låt svalna något.
- Servera med vaniljsås, vaniljvisp, grädde eller vaniljglass.
Senaste kommentarer