Fiskgratäng med lax
4 portioner
Tillagningstid ca 90 minuter

4 portioner tinad lax
200 g räkor

Potatismos
800 g potatis
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 krm muskotnöt
salt
peppar

Sås med citron och dill 
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1/2 citron
valfri mängd hackad dill

Till serveringen
hackad dill
räkor
citronklyftor

Lax
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnssäker form, salta och peppra, lägg ett bakplåtspapper över laxen.
Ställ in i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut laxen och ställ åt sidan och sätt ugnen på 225 grader.

Potatismos 
Skala potatisarna, skär i bitar och koka potatisen tills den är mjuk. Sila av potatisen och pressa potatisen med en potatispress.
Värm sedan mjölk och smör. Häll ner mjölken, äggulorna, muskot, salt och peppar över potatisen och vispa till ett mos.
Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Sås
Häll grädde, mjölk och mjöl i en kastrull och smula över buljongtärningen.
Koka upp såsen under omrörning och låt sedan såsen sjuda i ca 3 minuter till såsen tjocknar.
Hacka dillen och tillsätt det i såsen och pressa över citronsaft, smaka av med salt och peppar.
Låt såsen sjuda i 1 minut ställ sedan såsen åt sidan.

Montering
Spritsa potatismos runt fisken eller klicka moset runt fisken med hjälp av en sked.
Lägg räkorna på laxen men spar gärna räkor till serveringen.
Häll sedan över såsen på laxen och räkorna.
Ställ formen in i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och toppa med räkor och dill.
Servera fiskgratängen med citronklyftor.

css.php