Grillad Caesarsallad
En stor sommarfavorit hemma hos oss. En grillad caesarsallad där kycklingen, salladen och citron grillas. Grillad sallad är faktist gott enligt oss. Salladen får så här härliga grillade toner och annorlunda tilltalande smak. Citronen får mer sötma och syran blir mer rund i smaken och inte så frän. Riktigt gott helt enkelt. Att göra sin egna caesnardressing är värt det blir godare än den köpta samt att det inte är så svårt.

Till detta recept finns en tillhörande youtubevideo där jag (Elina) går igenom receptet steg för steg.

Skriv ut

Grillad Caesarsallad

Caesarsallad som lagas på grillen tillsammans med krutonger och egen caesardressing.
Måltid helgmiddag, Middag
Kök kycklingrecept, sallad, sommarmat
Keyword caesardressing, caesardressing recept, caesarsallad recept, grillad caesarsallad, kycklingsallad, kycklingsallad med bacon, kycklingsallad recept, matig kycklingsallad, sommarmat recept
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 2 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Krutonger

  • 1 bit (ca 10 cm) baguette
  • ½-1 msk olivolja
  • örtsalt

Kyckling

  • 2 st kycklingbröstfiléer
  • 1 msk olivolja eller neutral olja
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad oregano
  • torkad persilja
  • vitlökspulver
  • cayennepeppar

Övriga ingredienser

  • 1 st romansallad
  • 1 st citron
  • 4 skivor bacon
  • olivolja

Caesardressing

  • 1 st äggula
  • 5 st sardellfiléer
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 dl neutralolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl finriven parmesan

Instruktioner

Krutonger

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär baguettebiten till kuber ca 1×1 cm.
  • Lägg över på ugnsplåt.
  • Ringla på med olivolja och ställ i ugnen i ca 10-12 minuter.

Kyckling

  • Lägg kycklingen i en bunke.
  • Ringla på olivolja och krydda kycklingen rikligt med alla kryddor.
  • Blanda runt och ställ åt sidan medan du förbereder resterande ingredienser.
    Vill man kan man krydda kycklingen några timmar innan tillagningen och låta marinera i kylen. Ta sedan fram kycklingen ca 30 minuter för tillagning.

Övriga ingredienser

  • Skölj och dela romansalladen till två halvor på längden.
  • Pensla salladen med olivolja. Ställ åt sidan.
  • Skölj citronen och dela citronen. Ställ åt sidan,
  • Separera baconskivorna och ställ åt sidan.

Cesardressing

  • Lägg äggulan i en bunke.
  • Skala och finhacka vitlöken och tillsätt i bunken med äggulan.
  • Finhacka sardelfiléerna och lägg i bunken med äggulan.
  • Vispa ner olja droppvis först och sedan med en jämn stråle med hjälp av ballongvisp.
  • Blanda ner riven parmesanost och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Ställ dressingen åt sidan.

Tillagning

  • Tänd grillen och låt den bli varm.
  • Grilla kycklingen tills den är genomstekt och uppnår en innertemperaturer på 72 grader.
  • Grilla romansalladen med snittytan nedåt i ca 3-5 minuter. Salladen är klar när den fått fin brynt yta på snittytan.
  • Grilla citronen med snittytan nedåt ca 5-7 minuter. Citronen är klar när snittytan har fin färg.
  • Grilla baconen med hjälp av grillstekpanna till önskad konsistens.

Upplägg

  • Strimla salladen. Lägg över på tallrik. Ringla på med caesardressing.
    Om man vill kan salladen slungas runt med caesardressingen.
  • Strö över krutonger.
  • Strimla bacon och strö över salladen.
  • Skär kycklingen i bitar och lägg över salladen.
  • Lägg på citronhalvan och avsluta med att riva över parmesan över salladen samt mer caesardressing.
css.php