Grillad entrecote med hasselbackspotatis av färskpotatis och tillbehör
4 portioner
Tillagningstid ca 60 minuter

4 skivor entrecote
salt
peppar
valfri grillolja

Hasselbackspotatis
ca 12-16 färskpotatisar
smält smör
salt
ströbröd

Grillade grönsaker
1 pkt sparrisbroccoli
2 kvisttomater
olivolja
salt
peppar

Persiljaolja
1 kruka persilja
1 dl olivolja
salt
peppar

Choronsås
150 g smör
2-3 msk hackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 st hela vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
3 äggulor, rumsvarma
3 msk tomatpuré
salt
peppar

Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 200 grader.
Skrubba färskpotatisen.
Skär små täta snitt ner i potatisen, utan att skära igenom potatisen. Lägg potatisen på en ugnssäker plåt. Pensla på med smält smör och strö över salt. Ställ in potatisen i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut potatisen och pensla på med mer smör och strö över ströbröd och ställ tillbaka in i ugnen i ca 10 minuter.

Entrecote och grillgrönsaker
Skala eventuellt sparrisbroccolin. Vänd broccolin i olivolja och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och pensla tomatskinnet med olivolja.
Salta och peppra entrecoten. Grilla broccolin och tomaterna ca 10 minuter. Grilla entrecoten ca 3 minuter per sida och pensla med grillolja mot slutet av grillningen.

Persiljaolja
Lägg persilja, och olivolja i en mixer och mixa. Smaka av med salt och peppar.

Choronsås
Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten. Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.

Värm upp en kastrull med vatten utan att det börjar koka, vattnet ska endast sjuda. Ställ den rostfria bunken eller tjockbottnade kastrullen med vitvinsvinäger-vätskan över vattenbadet. Tillsätt sedan äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka. 
Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smör i en tunnstråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.
Smaka av med tomatpuré salt och peppar.


css.php