Grönkålspaj med lax och västerbottensost
En god paj som innehåller grönkål, lax och västerbottensost.
Grönkålapaj med lax och västerbottensost
En härlig paj med grönkål, lax och västerbottensost. Pajen räcker till 4 st stora bitar och 6 st mindre bitar.
Servings 4 portioner
Ingredients
Pajskal
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk iskallt vatten
Grönkålsfyllning
- 1 st gul lök
- 200 g grönkål
- örtsalt
- salt
- svartpeppar
- olivolja till stekning
Äggstanning
- 3 st ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 kruka färsk dill, spar gärna lite till topping
- salt
- svartpeppar
Lax och västerbottensost
- 150 g kallrökt lax
- 100 g riven västerbottensost
Instructions
Pajskal
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
Grönkålsfyllning
- Skala och skiva löken.
- Dela grönkålen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund.
- Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop. Krydda med örtsalt, salt och peppar.
Äggstanning
- Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk, grädde och hackad dill, vispa ihop.
- Krydda med salt och peppar.
Montering
- Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet
- Skär laxen i strimlor och strö över pajen.
- Strö över västerbottensost.
- Häll över äggstanningen.
- Ställ pajen i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
- Ta ut pajen och låt svalna något så den hinner sätta sig innan servering.
- Garnera pajen eventuellt med dill innan servering.
Senaste kommentarer