Grönkålspaj med lax och västerbottensost
En god paj som innehåller grönkål, lax och västerbottensost.

Print

Grönkålapaj med lax och västerbottensost

En härlig paj med grönkål, lax och västerbottensost.
Pajen räcker till 4 st stora bitar och 6 st mindre bitar.
Course matpaj, Middag
Cuisine matpaj, paj
Keyword god paj med grönkål och västerbottensost, god paj med grönkål, lax och västerbottensost, god paj med lax, grönkålspaj med lax, grönkålspaj med lax recept, grönkålspaj med västerbottensost, paj med grönkål och lax
Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour
Total Time 2 hours
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajskal

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Grönkålsfyllning

  • 1 st gul lök
  • 200 g grönkål
  • örtsalt
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 kruka färsk dill, spar gärna lite till topping
  • salt
  • svartpeppar

Lax och västerbottensost

  • 150 g kallrökt lax
  • 100 g riven västerbottensost

Instructions

Pajskal

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Grönkålsfyllning

  • Skala och skiva löken.
  • Dela grönkålen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund. 
  • Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop. Krydda med örtsalt, salt och peppar.

Äggstanning

  • Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk, grädde och hackad dill, vispa ihop.
  • Krydda med salt och peppar.

Montering

  • Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet
  • Skär laxen i strimlor och strö över pajen.
  • Strö över västerbottensost.
  • Häll över äggstanningen.
  • Ställ pajen i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
  • Ta ut pajen och låt svalna något så den hinner sätta sig innan servering.
  • Garnera pajen eventuellt med dill innan servering.
css.php