Grönsaksgryta med svamp
Det här är en riktigt mustig, matig och värmande grönsaksgryta. Med höga toner av umami från svampbuljongen som bidrar till den mustiga känslans när man tar en tugga.
Vill man addera protein till grytan kan man tillsätta chorizo som även bidrar till mer smak. Men även olika former av bönor som kidneybönor, svarta bönor eller vita bönor går bra. Men även kikärtor fungerar också.
Grönsaksgryta med svamp
Mustig grönsaksgryta
Servings 4 portioner
Ingredients
- 1 st gul lök
- 250 g skogs champinjoner eller vanliga
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 st morötter
- 3 st selleristjälkar
- 4 st potatis, fast sort
- 2 msk olivolja
- 1 ½ tsk torkad timjan
- ½ tsk chiliflakes
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 390 g krossade tomater
- vatten
- 1 st svampbuljongtärning
- salt
- svartpeppar
Instructions
- Börja med att skala och skär/skiva alla grönsaker i bitar.
- Hetta upp en gryta med olivolja. Lägg i lök och svamp. Stek i ca 5-7 minuter tills löken mjuknat och svampen fått färg på medeltemperatur.
- Tillsätt vitlök, morötter och selleri. Stek med i ytterligare ca 5-7 minuter på medeltemperatur.
- Tillsätt timjan, chiliflakes och tomatpuré. Fräs på i ca 1-2 minuter.
- Pudra över vetemjöl och blanda samman.
- Häll ner krossade tomater. Tillsätt svampbuljongtärningen och potatis. Häll på med vatten så det precis täcker.
- Låt koka upp, sänk värmen och smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra på medeltemperatur under lock tills rotfrukterna är mjuka.
Senaste kommentarer