Gulaschgryta 
Något som är riktigt värmande på hösten och vintern är en gulaschgryta. Speciellt när man varit ute och åkt skidor smakar en gulaschgryta helt ljuvligt.

Genom att låta grytan få sjuda länge under lock får man en riktigt mustig gryta med härlig smak.

Print

Gulaschgryta

Värmande mustig gulaschgryta.
Av receptet blir det 4-6 portioner beroende på hur mycket man vill äta.
Course helgmat, helgmiddag, julmiddag
Cuisine gryta
Keyword god gulaschgryta, gulaschgryta, gulaschgryta kött, gulaschgryta recept, mustig gulaschgryta
Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 600 g grytbitar av nöt eller bit av högrev
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk cayennyeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 st lagerblad
  • 6 st potatis
  • 2 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • salt
  • svartpeppar
  • smör/olja till stekning

Till servering

  • gräddfil, cremefraiche, yoghurt 
  • bröd

Instructions

  • Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar. 
  • Skala lök och vitlök. Grovhacka lök och hacka vitlöken. Skiva chilin. 
  • Hetta upp en panna/gryta och bryn köttet i omgångar i smör/olja. Ställ åt sidan.
  • Tillsätt mer fett i grytan och fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att det tar färg.
  • Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, rökt paprikapulver, kummin, cayennepeppar, torkad timjan och torkad mejram. Fräs i ca 1-2 minuter.
  • Lägg köttet i grytan. Häll på vatten så det täcker köttet. Lägg i buljongtärningarna och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock i minst 1 timme. 
  • Skala potatisen. Skär potatis och paprika i bitar. Lägg i potatis och paprika och låt sjuda till potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. 
  • Servera.
css.php