Hel kyckling i ugn med vitlök och örter
Att köpa hem en hel kyckling är billigare jämfört med att köpa färdig styckade detaljer som kycklingfilé eller kycklinglårfilé. Sen är det enkelt att tillaga då hela kycklingen sköter sig själv i ugnen. Det som krävs är att man håller koll på innertemperaturen. För håller man koll kommer man få en härligt saftig kyckling.

Till detta recept kryddar vi kycklingen med smält smör, vitlök, dragon, persilja och självklart salt och svartpeppar. Enkla och goda smaker som passar så bra med kyckling. I insidan av kycklingen tillsätts en citron som ska smaksätta kycklingen inifrån med härliga toner från citron.

Print

Hel kyckling i ugn med vitlök och örter

Härlig hel kyckling som är lätt att tillaga då den sköter sig själv i ugnen. Kycklingen kryddas med härliga örter, vitlök och citron.
Course helgmiddag, Middag
Cuisine kyckling
Keyword hel kyckling, hel kyckling i ugn med vitlök och örter, hel kyckling i ugne, hel kyckling recept, kyckling i ugn, kyckling i ugn recept
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 hel kyckling (1,2 – 1,5 kg)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 st citron
  • 50 g smör
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad dragon
  • 1 msk torkad persilja

Övrigt

  • steksnöre

Instructions

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Torka av kycklingen med hushållspapper och plocka bort eventuella fjädrar.
  • Lägg kycklingen i en ugnsform.
  • Salta och peppra kycklingen.
  • Dela på citronen. Stoppa in citronhalvorna i kycklingen.
  • Bind kycklingens ben med steksnöre.
  • Skala och hacka vitlöksklyftorna.
  • Smält smöret tillsammans med vitlök, dragon och persilja. Fördela en del av smöret under skinnet på kycklingen.
  • Pensla hela kycklingen med det smälta smöret.
  • Ställ kycklingen i nedre delen ugnen i ca 1 timme och 30 minuter. Kycklingen är klar när termometern visar 82 grader intill på lårbenet, använd med fördel en termometer. På så sätt kommer inte kycklingen övertillagas och förlora sin saftighet.
    Ös gärna kycklingen då och då med sky under tillagningstiden.
  • Ta ut kycklingen och låt vila i minst 10 minuter innan den skärs upp.
  • Servera med valfria tillbehör.
css.php