Hemgjord daim
Hemgjord krokant som påminner om Daim.

För att lyckas med detta recept behöver man ha koll på temperaturen då det är en kola som ska kokas. Nedan kommer några tips som ökar dina förutsättningar för ett lyckat resultat.

Tips för att lyckas:
1. Använd rätt typ av kastrull. Välj en kastrull som har en bred och tjock botten. Bred botten kommer göra att temperaturen stiger fortare. En tjock botten ger en jämnare spridning av värmen.

2. Använd termometer. För att få den där perfekta konsistensen man vill behöver man pricka temperaturen exakt. Termometer ger den precisionen vilket kulprovet inte gör. Vårt tips är att skaffa sig en termometer om man inte har en.

3. Rör inte för ofta. Kolan ska röras om ibland men den ska inte konstant röras runt. Rör man för mycket kan knäcken kristalliseras.

4. Dubbla inte receptet. Bäst resultat får man när man gör enligt mängderna i receptet. Dubblar man receptet är risken stor att kolan får ojämn värmefördelning på grund av för mycket innehåll i kastrullen. Detta leder till att kolan blir för mjuk. Gör hellre kolan i två omgångar eller gör en varsin sats i två kastruller.

Temperatur
När en kola kokas stiger värmen successivt och det är koktemperaturen som avgör hur resultatet blir när kolan stelnar. I början av kokningen kan det upplevas som att temperaturen stiger väldigt långsamt. Det gäller att ha tålamod och hålla kolla på termometern. Maxa aldrig temperaturen på din spis, för när temperaturen kommer över 115 grader kommer temperaturen stiga fort. Har man för hög värme på spisen är risken stor att man överstiger sin tänkta temperatur.

Hitta rätt temperatur
122-125°C: Kolan blir mjuk och seg
126-130°C: Kolan blir hårdare och segare i konsistensen
130-140°C: Kolan blir hård med en seg mitten (denna temperatur rekommenderar vi)
150-160°C: Kolan blir stenhård som karamell.

Har man ingen termometer kan man göra kulprovet:
1. Fyll upp ett glas med kallt vatten.
2. Ta lite kolasmet med hjälp av en sked och doppa i vattnet.
3. Ta upp smeten med fingrarna och forma till en kula. Känn efter om konsistensen är den du vill ha.

Skriv ut

Hemgjord daim

Hemgjord daim blir riktigt gott.
Antalet bitar kan variera utifrån hur stora eller små bitar man vill skära.
Måltid godis, julgodis
Kök choklad, julgodis
Keyword daim, daim recept, enkel julgodis recept, hemgjord daim, hemgjord daim recept, julgodis choklad, julgodis recept, recept julgodis
Tillagningstid 30 minuter
Tid för att stelna 6 timmar
Portioner 30 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl rörsocker strö
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 100 g mandelsplitter eller korssad mandel
  • 500 g mjölkchoklad (gärna en som kan tempereras, dock inget måste)

Instruktioner

  • Förbered en plåt med bakplåtsåpapper. Ställ åt sidan.
  • Tillsätt smör, socker, sirap och salt i en kastrull.
  • Koka upp sakta tills temperaturen uppnår önskad temperatur (se tabell i inläggstexten för detta recept).
    Vi brukar ha 138 grader det ger en knäck som är hård men inte stenhård med en seg mitten.
    Alternativt gör kulprovet.
  • När önskad temperatur är uppnåd ta från värmen och blanda ner mandlar.
  • Häll smeten på ugnsplåten och jämna ut smeten med slickepott. Låt stelna i rumstemperatur i ca 3 timmar.
  • När kolan stelnat. Skär i bitar, önskad storlek.
    Lägg inte bitarna på varandra utan låt dom ligga fritt. Lägger man dem på varandra riskerar de att fastna i varandra.
  • Smält två tredjedelar av chokladen över vattenbad. Ta skålen från värmen och rör ner resterande choklad. Rör om tills chokladen smält.
    Om man känner för det kan man gärna temperera chokladen.
  • Doppa bitarna i choklden.
    Om chokladen blir tjock i konsistensen kan den värmas upp lite i vattenbadet tills den får en mer rinnig konsistens igen.
  • Lägg gärna de chokladdoppade bitarna på ett galler. Glöm inte att flytta på bitarna lite då och då annars kommer chokladen stelna fast på gallret.
  • Låt bitarna stelna i rumstemperatur i ca 2-3 timmar.
  • Förvara i en tätförsluten burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen.
css.php