Het och söt kycklingspett med gult ris
4 portioner
Tillagningstid ca 15 minuter + tid för marinering

Kycklingspett
4 kycklingfiléer
1/2 dl rapsolja
2 msk saft från citron
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek efter önskad hetta
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta

Gult ris
4 dl långkornigt basmatiris
2 gula lökar
50 g smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 lagerblad
6 dl vatten
olja till stekning

Blanda rapsolja, citronsaft, honung och sambal oelek, riv ner vitlök och tillsätt salt i en bunke. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i marinaden. Låt marineras i minst 2 timmar i kylen eller gärna över natten. Vänd gärna efter halva tiden. Trä kycklingen på spett och grilla spetten över direkt värme tills de är helt genomstekta.

Skölj riset under kallt vatten i några minuter. Lägg riset i blöt i ca 30 minuter och låt sedan riset rinna av. Skala lökarna och hacka en lök fint och skär den andra i grövre bitar.
Hetta upp en rymlig kastrull med smöret på medelvärme. När smöret smält lägg i den finhackade löken och fräs utan att den tar färg. Lägg i riset och gurkmeja och rör om. Tillsätt salt, lagerblad och vatten och rör om. Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda under lock tills riset är klart, det tar ca 15-20 minuter. Dra sedan kastrullen åt sidan och låt riset dra i ca 5 minuter under lock. Värm olja i en stekpanna och fräs sedan den grovhackade löken tills den är brun och krispig. Fluffa upp riset med en gaffel och strö över den stekta löken.

Servera kycklingspetten med gult ris och gärna med grillade grönsaker och en valfri sås/röra.

css.php