Janssons frestelse
Jansson är ett måste på julbordet för oss. Det är ju bara för gott och vi älskar ansjovissmaken då det har en hög umamismak tillsammans med en härlig sälta.

Knep för att lyckas med sin Jansson
Löken till vår Jansson gillar vi att steka länge på medeltemperatur tills den blir karamelliserad. Detta bidrar till extra smak jämfört med att bara lägga löken direkt i formen.

Grädden blandar vi med ansjovisspadet och värmer upp det på spisen utan att koka. Uppvärmningen av grädde och anjovisspad gör vi för att tillagningen ska komma igång snabbare när man ställer sin Jansson i ugnen. Men vi gör det även för att grädden och ansjovisspadet ska binda ihop sig så hela grädden får smak från ansjovisspadet.

Ett tips för att få fin knaprig yta på sin Jansson är att byta ut ströbrödet till pankoströbröd. Panskoströbröd är större ströbrödskorn som ger mer krisp än det vanliga ströbrödet som är mer finkornig.

Val av potatissort
Gällande val av potatis föredrar vi att använda mjölig potatis. Detta för att mjölig potatis släpper ifrån sig mer stärkelse jämfört med fast potatis när det tillagas. Stärkelsen som mjölig potatis släpper ifrån sig binder sig med grädden och gör den ”tjockare” vilket också bidrar till en krämig Jansson. Samma gäller även när vi gör potatisgratänger då föredrar vi mjölig potatis just av denna anledning.

Kan man göra Jansson i förväg?
Janssons frestelse kan man självklart göra i förväg.
Gör den någon dag innan jul och på dagen den ska serveras värm upp den i ugnen.

Vill man ha mer förbehållning än så kan man laga den några veckor i förväg och sedan frysa in den. Dagen innan den ska serveras tar man fram sin Jansson och låter den tina. På dagen den ska serveras ställer man in den i ugnen ungefär en timme innan servering.

Skriv ut

Janssons frestelse

Janssons frestelse en klassiker på julbordet. Den här Jansson blir sådär krämig och härlig. För tips på hur du lyckas läs gärna inlägget över detta recept.
Måltid julmat, klassisk julmat
Kök julmat
Keyword janssons frestelse krämig, janssons frestelse recept, klassisk julmat, krämig janssons frestelse recept, lyckas med janssons frestelse, recept på janssons frestelse
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 8 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 st gul lök
  • 5 dl vispgrädde 40%
  • 250 g (2 burkar) Grebbestads anjovis
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • pankoströbörd eller vanligt ströbörd

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader (vi använder varmluft)
    Ingen varmluft? Kör på 225 grader över och undervärme.
  • Skala och skiva löken. Hetta upp en panna med smör och stek löken på medelvärme tills den karamelliseras och får en mörkare färg. Det tar ca 15-20 minuter.
  • Skala potatis. Skär potatisen i tunna skivor och strimla potatisen.
    Tips! för jämntjocka potatistrimlor skiva potatisen med hjälp av matberedare eller mandolin.
  • Häll grädden i en kastrull.
  • Öppna ansjovisburkarna och häll spadet ner i kastrullen med grädden. Blanda och smaka av med svartpeppar och salt efter behag.
  • Värm upp grädden och anjovisspadet utan att koka det. Ta bort från värmen precis inan det börjar koka.
  • Smöra in en ugnssäker form. Börja med att lägga ett potatislager i botten av formen. Varva sedan med lök, ansjovis, potatis och avsluta med ett lager av potatis på toppen.
  • Fördela smörklickar på gratängen och avsluta med att toppa gratängen med pankoströbröd eller vanligt ströbörd.
  • Grädda i nedre delan av ungen i ca 60 minuter. Börjar gratängen få mycket färg täck den med aluminumfolie, detta kommer förhindra att den får mer färg.
    Innan du tar ut ur ugnen känn efter att potatisen är mjuk.
css.php