Jordgubbstårta med vit choklad creme
Elinas födelsedagstårta 2022 som jag Micke bakade till Elina på hennes önskemål om att tårtan skulle innehålla: jordgubbar, vit choklad och noblesse.

Skriv ut

Jordgubbstårta med vit chokladcreme

En härlig sommartårta som fylls med en härlig vit chokladcreme, spritsas med vispgrädde och dekoreras med färska jordgubbar och noblesse.
Tårtbotten kan man med fördel göra dagen innan. Plasta då bara in tårtan så den inte torkar ut. Tårtbotten kan också göras några dagar i förväg förutsatt att man fryser in botten. 
Man kan med fördel fylla tårtan med fyllning dagen innan servering. Då hinner fyllningen sätta sig och tårtbotten kommer bli riktigt saftig och god. Montera då gärna tårtan i en form med löstagbara kanter med plastfolie som vikt över kanterna. På detta sätt kommer tårtan hålla en fin form och sätta sig medan plasten gör så att den skyddas och inte torkar ut.
Spritsa på grädde och garnera tårtan med jordgubbar och noblesse samma dag som den tänkt serveras.
Måltid Fika, tårta
Kök fika, sommartårta, tårta
Keyword jordgubbstårta, jordgubbstårta med vit choklad, noblessetårta, sommartårta, sommartårta med jordgubbar, sommartårta recept, tårta med jordgubbar och noblesse, tårta med jordgubbar och vit choklad, tårta med noblesse
Förberedelser 4 timmar
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 4 timmar 40 minuter
Portioner 12 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Läs gärna sammanfattningen en bit upp för tips gällande tårtbakningen.

Tårtbotten

  • 4 st rumsvarma ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vit choklad creme

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 1 st citron, endast zesten efter smak

Fuktning av tårtbotten

  • 1 msk strösocker
  • 1 msk citronjuice
  • ½ dl vatten

Spritsning

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Dekorering

  • ca 500 g färska jordgubbar
  • 1 ask noblesse

Instruktioner

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader. 
    Se till att ugnen blivit varm i god tid, om tårtsmeten får stå för länge kommer den "sjunka ihop".
  • Smörj en tårtform på 24 cm i diameter med löstagbara kanter. Bröa formen med ströbröd.
  • Vispa ägg och socker länge tills det är riktigt pösigt/fluffigt, ca 5 minuter med hjälp av en köksassistent.
  • Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat bunke.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten och vänd ihop smeten försiktigt med hjälp av en slickepott.
  • Häll smeten i formen. Ställ i ugnen i ca 35-40 minuter. Tårtbotten är klar när inga smulor fastnar på en tandpetare. 
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.

Vit chokladcreme

  • Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. 
  • Koka upp hälften av grädden. När grädden börjar koka ta bort från värmen. 
  • Rör ner chokladen och rör runt tills chokladen smält helt.  
  • Blanda ner andra halvan av grädden och blanda samman till en jämn smet.
  • Låt svalna i kylen i ca 3-4 timmar. Cremen ska få en tjockare konsistens och vara lite trögflytande.
  • När cremen blivit kall vispa upp cremen med en elvisp till en krämig konsistens.

Fuktning

  • Blanda samman strösocker, citronjuice och vatten tills sockret löst upp.

Montering

  • Skär tårtbotten i tre delar.
  • Placera bottenbiten på ett fat.
  • Fukta tårtbotten med hjälp av en pensel.
  • Bre på hälften av choklad cremen.
  • Lägg på den andra tårthalvan och återupprepa med att fukta och bre på choklad creme.
  • Avsluta med att lägga på tårtlocket.
  • Vispa grädden med strösocker och vaniljsocker. Lägg den vispade grädden i en spritspåse/ar med valfri tyll. Tårtan kan även spacklas med grädden.
  • Spritsa eller spackla grädden över hela tårtan.
  • Dekorera tårtan med färska jordgubbar skurna i önskad form.
  • Dekorera tårtan med noblesse runt om tårtan.
css.php