Julburgare
En burgare med julens smaker. I denna burgare har vi rödkål, ädelost, majonnäs med skånsk senap och julskinka. Smaker som passar som handen i handsken. En riktigt god burgare helt enkelt.

Skriv ut

Julbrugare

En burgare med julens smaker som julskinka, senap, ädelost och rödkål.
Rödkålen vi använt oss av är picklad, så vi rekommenderar att man har framförhållning och gör den i god tid innan så den hinner få rätt konsistens och smak. Förslagvis att man gör den dagen innan. Sen är det bara ta fram rödkålen och ha på burgaren.
Måltid Burgare, Middag
Kök jul
Keyword burgare med julens smaker, julburgare, julburgare recept, recept julburgare
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 4 burgare
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Picklad rödkål

  • ca ¼ kålhuvud av rödkål
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

Senapsmajonnäs

  • 1 ½ dl majonnäs
  • valfri mängd skånsk senap
  • salt
  • peppar

Burgare

  • 500 g högrevsfärs
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 skivor av ädelost, vi brukar ha kvibille

Tillbehör

  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 skivor julskinka

Instruktioner

Pickad rödkål

  • Lägg ättika, strösocker, vatten och salt i en kastrull. Koka upp, rör om till sockret löser sig. Låt svalna. 
  • Hyvla eller skär rödkål tunt. Lägg rödkålen i en välrengjord glasburk. Häll över lagen och förslut burken.
  • Låt stå i kylen gärna minst 1 dygn innan servering.

Senapsmajonnäs

  • I en skål blanda samman majonnäs och valfri mängd senap efter smak. Smaka av med salt och peppar.

Burgare

  • Blanda högrevfärsen med salt och peppar. Överarbeta inte färsen. Forma färsen till bollar.
  • Hetta upp en stekhäll/gjutjärnspanna/stålpanna. Placera ut färsbollarna på pannan och pressa bollarna med ett jämnt tryck med hjälp av en smashare/stor stekspade/kastrull. Låt burgarna stekas utan att du rör dem
  • När undre ytan fått fin färg vänd på burgarna. Se till att vända burgarna så att stekytan följer med, enklast gör man genom att skrapa mot hällen/pannan.
  • Placera ädelost på burgarna och stek tills osten smält. För att osten ska smälta snabbare kan man täcka burgarna med t.ex. en metallbunke eller lock.
  • Rosta bröden tills de fått fin färg.
  • Bygg din burgare med att bre på senapsmajonnäs på undre brödlocket. Lägg på en skiva julskinka, kött och rödkål. Bre majonnäs på övre brödlocket. Servera.
css.php