Julköttbullar med julig gräddsås
Goda julköttbullar med en gräddsås som kryddats med juliga kryddor
ca 20 normalstora köttbullar eller ca 40 mindre köttbullar, såsen är beräknad på 4 portioner
Tid: under 60 minuter

Julköttbullar
500 g blandfärs
1 liten gul lök
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
ca 1 tsk salt
ca 2 krm malen kryddpeppar
smör till stekning

Julig gräddsås
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 stor eller 2 små stjärnanis
5 nejlika, hel
5 kryddpepparkorn
2-3 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1/2 msk svartvinbärsgelé
salt
peppar

Julköttbullar
Skala och finhacka löken. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i 10 minuter. Hetta upp en panna med lite smör och fräs löken utan att den tar färg tills den är mjuk. Blanda ner färsen, ägg, salt, kryddpeppar och den stekta löken. Provstek en köttbulle och smaka av, tillsätt mer kryddpeppar eller salt om det behövs. Forma till köttbullar i önskad storlek och stek sedan köttbullarna i smör.

Julig gräddsås
Under tiden du gör köttbullarna börja med såsen.
Häll upp mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i stjärnanis, nejlika och kryddpepparkorn i mjölkblandningen. Värm upp mjölken och sänk sedan värmen och låt stå medan du gör köttbullarna men rör om då och då. Genom att värma upp mjölk- och gräddblandningen innan kommer den fånga kryddornas smak.
När du stekt klart köttbullarna gör gärna såsen i stekskyn. Rör ut mjölet med steksyn eller med vatten om du inte använder stekskyn. Sila ner mjölk- och gräddblandningen i pannan med stekskyn. Blanda ner kalvfond, soja. När såsen uppnår den konsistens du önskar smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé.

Servera köttbullarna på julbordet eller tillsammans med t.ex. potatismos, råröda lingon och den juliga gräddsåsen.


css.php