Kåldolmar
Klassisk husmansrätt som är tidskrävande. Men tar man sig tiden att laga detta är det en fantastiskt god rätt.

10 st dolmar
Tid: ca 2 timmar
Ugnstemperatur 200 grader

Riset
Kokas enligt förpackningens anvisning för 2 portioner
grötris
vatten
salt
mjölk

Kålen
1 vitkålshuvud

Fyllning
1 gul lök
smör till stekning
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 ägg
400 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 st kryddpepparkorn, mortlade

Topping av dolmarna
ljus sirap
några klickar smör

Gräddig sås på kålspadet
kålspad
1/4 dl ljus sirap
1 msk kalvfond
1 msk soja
3 dl grädde
salt
peppar
Maizenaredning

Till servering
kokt potatis eller potatismos
rårörda lingon eller lingonsylt

Riset
Koka 2 portioner av grötriset med vatten, salt och mjölk enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.

Kålen
Ta bort det yttersta bladen från kålhuvudet. Skär ut kålens rotstock.
Koka upp vatten i en stor rymlig kastrull där hela kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet i det kokande vattnet och koka i ca 15-20 minuter. Lyft upp kålen från det kokande vattnet. Plocka loss 10 st kålblad (var försiktig eftersom kålen är varm) Torka av bladen och skär bort den grova delen av bladnerven.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning
Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med smör och bryn löken tills den fått färg. Låt svalna.
Lägg ströbörd och mjölk i en bunke och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sedan ägg, färs, risgröten, löken, salt, vitpeppar och mortlade kryddpepparkorn och blanda. Smeten ska vara ganska lös.

Montering
Fyll ett kålblad med färs. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik sedan upp bägge kortsidorna och rulla sedan ihop till ett paket. Repetera. Lägg kåldolmarna med skarven ner i en smord ugnsform. Ringla över sirap och placera ut några klickar smör på kåldolmarna. Ställ formen i ugnen i 30 minuter.
Ta ut formen efter 20 minuter och häll av kålspadet i en skål.
Ringla över mer sirap över kålen och ställ formen i ugnen i ytterligare 30 minuter.

Såsen
Koka upp kålspadet i en panna och tillsätt sirap och rör om.
Tillsätt kalvfond, sirap och grädde. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt sedan sjuda i några minuter. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena.

Servera kåldolmarna med såsen tillsammans med kokt potatis/potatismos, råröda lingon/lingonsylt.

css.php