Kållåda
4-5 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

1 kg vitkål
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 gul lök
500 g nöt- eller blandfärs
svartpeppar
salt
2 tsk mejram
3 msk ljus sirap
1/2 dl grötris
smör

Ta bort de yttersta bladen på vitkålen. Skär bort rotstocken. Strimla vitkålen. Häll vatten i en rymlig kastrull. Koka upp vattnet och lägg sedan i vitkålen och 1 1/2 salt. Låt kålen koka under lock på medeltemperatur i 30 minuter. Rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken. Hetta upp en panna med smör och fräs löken utan att den tar färg. Lägg ner färsen och bryn den tills den fått fin färg. Krydda med svartpeppar, salt och mejram. Smöra en ugnssäker form och lägg grötriset i botten av formen. När kålen kokat klart, häll över kålvätskan över grötriset. Blanda sedan kålen med färs och sirap och lägg över i ugnsformen. Toppa kållådan med några klickar smör och ställ in i ugnen i ca 50 minuter.

Servera kållådan med rårörda lingon eller lingonsylt. Går även bra att servera med kokt potatis och en gräddsås.

css.php