Knådfria enkla baguetter
De här bröden är riktigt enkla att göra och kräver ingen knådning. Man behöver inte ens göra plats i kylen för den långa jäsningen då detta recept endast görs på 5 gram jäst. Bröddegen ska stå och jäsa i rumstemperatur i 10-12 timmar. Det här brödet är helt enkelt löjligt enkelt att göra. Är detta världens godaste baguette? Svar nej, men det är ett sånt recept som har potential till att man återvänder till den ofta just för att detta brödet är så enkelt och det blir gott också!
Knådfria enkla baguetter
Riktigt enkla baguetter som inte behöver knådas. Brödet år långjäsa i rumstemperatur i ca 10-12 timmar. Bröden kan utan problem jäsa så länge i rumstemperatur eftersom detta recept endast kräver 5 gram jäst. Vill man kan man byta ut ca 100-200 g av vetemjölet till t.ex. dinkelmjöl, rågsiktsmjöl eller grahamsmjöl.
Portioner 6 st baguetter
Ingredienser
- 400 g vatten
- 5 g jäst
- 1 msk olivolja eller neutral olja
- 600 g vetemjöl
- 6 g salt
Övrigt
- vatten att pensla på bröden
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten.
- Tillsätt olivolja, allt mjöl och salt i bunken.
- Rör ihop till en kladdig massa.
- Täck över bunken med t.ex. plast eller bakduk.
- Låt stå i rumstemperatur och låt jäsa mellan 10-12 timmar.
Efter jäsningen
- Sätt ugnen på 250 grader, över och under värme.
- Stjälp upp brödet på ett mjölat bord.
- Dela degen i 6 bitar.
- Platta ut brödbitarna, rulla ihop och tvinna lite lätt.
- Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla bröden med vatten eller använd en ren blomspruta för att spruta vatten på bröden.
- Ställ mitt i ugnen och låt grädda ca 15-18 minuter till bröden fått gyllene färg. Alternativt mät intertemperaturen med termometer. Bröden är klara vid 96 grader.
- Ta ut och låt svalna.
- Bräden är som godast när de är nybakat. Brödet går bra att frysa in.
Senaste kommentarer