Kokt torsk med ägg- och persiljesås
En riktigt husmansklassiker som lätt glöms bort. Men denna rätt är verkligen värd att minnas och lagas för såsen är magisk god tillsammans med torsken. Detta är bara så himla gott!
Kokt torsk med ägg- och persiljesås
Denna rätt är bara så gott speciellt såsen. Klassisk svensk husman när det är som bäst.
Servings 4 portioner
Ingredients
Fisk
- 4 portionsbitar av torsk
- salt
- några kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
Ägg- och persiljesås
- 3 st ägg
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk gärna standardmjölk
- 1 st fiskbuljongtärning
- salt
- vitpeppar (kan bytas ut mot svartpeppar)
- 1 kruka färsk persilja
Servera med t.ex.
- kokt potatis
- kokta morötter
- gröna ärtor
- broccoli
Instructions
Kokvatten till torsken
- Koka upp en rymlig kastrull med vatten. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad.
- Låt vattnet småputtra under lock under tiden du gör äggsåsen.
Ägg- och persiljesås
- Koka äggen 8 minuter för hårdkokta ägg.
- Spola av äggen och låt kylas ner i kallt vatten.
- Skala äggen och hacka i bitar.
- Hacka persilja.
- Smält smöret i en kastrull.
- Rör ner mjölet och låt fräsa 1-2 minuter.
- Tillsätt lite mjölk i taget samtidigt som du vispar. Notis: för extra krämig sås kan man byta ut en del av mjölken till grädde.
- Smula ner buljongtärningen. Låt såsen puttra i några minuter tills den tjocknat. Rör om såsen ofta så inte den bränner fast i kastrullbotten. Tänk på att inte ha för hög värme. Ha på låg- till medeltemperatur.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Rör ner ägg och persilja och smaka av såsen.
Torsken
- Koka upp vattnet så det stormkokar. När vattnet stormkokar stäng av plattan och lägg i torsken. Ta bort kastrullen från plattan.
- Låt torsken sjudas till önskad innertemperatur en bra riktlinje är 52 grader. Använd termometer för att kontrollera torsken temperatur. Ingen termometer? Låt fisken sjuda tills torsken börjar skiva sig.
- Servera torsken med ägg- och persiljesås och valfria tillbehör.
Senaste kommentarer