Kola och daimcheescake
En festlig cheesecake som funkar som efterrätt, till fest eller till fikat.
Denna cheesecake är helt utan gelatin. Den håller ihop men den är inte lika fast som en cheesecake som innehåller gelatin/gelsocker. Men vi lovar denna är supergod och man kommer inte bli besviken.
ca 10 bitar
Botten
300 g digestivekex
150 g smör
Fyllning
5 dl kolagrädde (Valios kolagrädde, hittar på laktosfria hyllan)
500 g färskost
1 dl florsocker
1 nypa salt
2 st dubbeldaim
Topping
kolasås (färdig går bra att använda)
2 1/2 dl kolagrädde
1 st dubbeldaim
färska jordgubbar
Botten
Börja med att klä en springform (20-22 cm) med löstagbara kanter med bakplåtspapper, både botten och kanter.
Lägg kexen i en matberedare och mixa ihop till ett fint smul. Smält smöret.
Blanda smöret med kaksmulorna. Häll ut smeten i formen och tryck ut till en jämn och kompakt botten med händerna eller baksidan av en sked. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
Häll grädden i en bunke och vispa grädden tills den är fast och fluffig. Tillsätt färskost, florsocker och salt och vispa tills smeten är fast och fluffig.
Finhacka daimen och vänd ner i smeten. Ta ut formen med botten ur kylen och häll i smeten i formen och bre tills den är jämn. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
Topping
När kakan fått stå i kylen i minst 5 timmar eller längre är det dags för topping.
Vispa kolagrädden till fast men fluffig konsistens. Lägg grädden i en spritspåse.
Ringla först på kolasås på cheesecaken. Sprita sedan ut grädden. Finhacka daimen och strö över och dekorera med jordgubbar.
Senaste kommentarer